Grécku sa nedá pomôcť proti vôli, Únia počká na výsledky referenda

TA3 TASR SITA ČTK
1.7.2015 13:28

Európska únia počká na výsledky referenda v Grécku, uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk. Trvá však na tom, že európski lídri chcú pomôcť Aténam. Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem povedal, že ministri financií eurozóny budú rokovať o návrhoch gréckej vlády.

Rozhodne referendum

Európski lídri sú ochotní Grécku pomôcť, no nemajú možnosť, keďže Atény pomoc odmietajú. Povedal to  predseda Európskej rady Donald Tusk, pričom dodal, že Európska únia teraz počká na to, ako rozhodnú grécki voliči v referende. To sa uskutoční 5. júla.

"Európa chce Grécku pomôcť. No nemôže pomôcť nikomu proti jeho vôli. Počkajme na výsledok gréckeho referenda," uviedol Tusk na Twitteri.

 

Do referenda nebudú žiadne rokovania

Telekonferencia ministrov financií eurozóny ku gréckej kríze sa skončila. Oznámil to na Twitteri predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. V tejto súvislosti slovenský minister financií Peter Kažimír uviedol, že až do konania gréckeho referenda o prijatí podmienok pomoci medzinárodných veriteľov nebudú mať ministri financií eurozóny žiadne ďalšie rokovania súvisiace s Gréckom.

Okrem toho, ako povedal zdroj z Európskej únie, do referenda sa nebudú konať ani žiadne rozhovory veriteľov s Aténami. Referendum sa bude konať v Grécku 5. júla.

Dijsselbloem vidí len malú šancu

Ministri financií eurozóny budú rokovať o návrhoch, ktoré im poslala grécka vláda, uviedol predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, no po najnovších vyjadreniach gréckeho premiéra vidí len malú šancu na pokrok. Dijsselbloem tak reagoval na fakt, že necelých 24 hodín potom, ako Alexis Tsipras oznámil v liste veriteľom, že v prípade úpravy určitých podmienok je ochotný akceptovať ich návrhy, v televíznom prejave oznámil, že "veritelia Grécko vydierajú" a vyzval Grékov, aby v referende 5. júla hlasovali proti podmienkam pomoci medzinárodných veriteľov.

"Budeme o návrhoch diskutovať, no po tomto najnovšom prejave vidím len malú šancu na dosiahnutie pokroku," povedal pre novinárov šéf Euroskupiny.

Bez roztržky

Grécky premiér Alexis Tsipras vyzval v priamom televíznom vystúpení svojich spoluobčanov, aby v nadchádzajúcom referende o prijatí podmienok pomoci medzinárodných veriteľov povedali rozhodné „nie“.

Toto odmietnutie ale údajne neznamená roztržku s Európskou úniou, ale naopak predstavuje rozhodný krok k vyrokovaniu lepších podmienok. Podľa Tsiprasa už vyhlásenie referenda podnietilo európskych partnerov k zmierneniu podmienok.

Sťažnosť proti referendu

Grécky najvyšší súd v piatok rozhodne o tom, či referendum, neporušuje ústavu. Sťažnosť proti hlasovaniu, podali dvaja miestni občania, inžinier a právnik.

Chcú dosiahnuť vydanie predbežného opatrenia, ktoré by zamedzilo konaniu referenda. Grécki ústavní právnici sa zhodujú, že sťažnosť nemá šancu na úspech.

Dvere sú otvorené, ale referendum je chybou

Taliansky premiér Matteo  Renzi vyzval Atény, aby rešpektovali pravidlá a prijali potrebné reformy. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že dohoda s krachujúcim Gréckom o prípadnej ďalšej úverovej pomoc nie je možná do referenda o ponuke veriteľov, ktoré bude v Grécku v nedeľu.

Merkelová zopakovala, že dvere pre rokovania s Gréckom zostávajú otvorené, ale „Atény si musia uvedomiť, že musia ako iné európske krajiny podniknúť reformy smerujúce k udržateľnému rastu“.

Renzi povedal, že nesúhlasil  s rozhodnutím gréckej vlády vyhlásiť referendum. "Podľa mojho názoru je referendum chybou," povedal šéf talianskej vlády.

Grécko ustúpilo veriteľom

Grécky premiér Alexis Tsipras ustúpil medzinárodným veriteľom a sľúbil im prijatie takmer všetkých podmienok ďalšej finančnej pomoci. Podľa Financial Times to plynie z listu, ktorý Tsipras v utorok večer poslal Medzinárodnému menovému fondu, Európskej centrálnej banke a Európskej komisii.

V liste sa píše, že Grécko je pripravené akceptovať väčšinu ich reformných návrhov s istými "úpravami, dodatkami a vysvetleniami".

Tsipras chce ponechať výnimku pre grécke ostrovy, ktoré majú nižšiu daň z pridanej hodnoty, odložiť zvýšenie veku pre odchod do dôchodku o niekoľko mesiacov a odložiť tiež postupné ukončenie tzv. solidárnych garancií pre ľudí s nízkymi dôchodkami.

Tsiprasov list veriteľom

TsiprasLetter1.png
TsiprasLetter.jpeg.PNG

Na dohodu je ešte čas

Na dohode o novom záchrannom programe pre Grécko by sa Atény s veriteľmi mohli dohodnúť včas na to, aby krajina uhradila záväzky splatné 20. júla. Vtedy budú splatné cenné papiere v hodnote 3,5 mld. eur, ktoré má v držbe Európska centrálna banka.

Na otázku, či je možná dohoda v takom časovom rámci, predstaviteľ povedal, že "teoreticky je to uskutočniteľné". Iný európsky predstaviteľ dodal, že dohoda je možná do dvoch týždňov.

Grécko neuhradilo Medzinárodnému menovému fondu dlh vo výške takmer 1,6 mld. eur. Atény mali dlh splatiť do polnoci z utorka na stredu. Grécko v utorok popoludní doslova v poslednej chvíli poslalo veriteľom nový návrh na vyriešenie krízy. Na predĺženie záchranného programu pre Grécko je však príliš neskoro, vyhlásil Jeroen Dijsselbloem, predseda Eurogroup po skončení mimoriadnej telekonferencie.

Väčšina Grékov je proti veriteľom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok