Rusko a Ukrajina sa nedohodli na dodávkach plynu

TA3 SITA
30.6.2015 23:56

Ukrajinský Naftogaz oznámil, že prestane nakupovať plyn od ruského Gazpromu. Ruská strana to označila za politické rozhodnutie

Ďalšie rokovanie v septembri

Rusku a Ukrajine sa nepodarilo uzavrieť dohodu o dodávkach plynu pre tretí štvrťrok. Po  rokovaniach vo Viedni o tom informovali ruský minister energetiky Alexander Novak a jeho ukrajinský rezortný partner Volodymyr Demčyšyn. Ďalšie kolo rokovaní je podľa Demčyšyna naplánované na september.

Po neúspešných rokovaniach ukrajinská štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz oznámila, že od 1. júla prestane nakupovať plyn od ruského koncernu Gazprom, kým nedôjde k uzavretiu novej dohody. Tranzit plynu cez Ukrajinu do Európy bude podľa Naftogazu pokračovať.

Dohoda je podľa Šefčoviča ďaleko

Alexander Novak označil rozhodnutie Naftogazu prestať nakupovať plyn za politické.  Cieľom rokovaní vo Viedni, ktoré sprostredkovala Európska komisia, bolo zabezpečiť novú dohodu o dodávkach plynu, keďže predchádzajúci kontrakt vypršal.

"Ako ukázala schôdzka, strany majú stále ďaleko k dohode," konštatoval podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Uviedol, že plánuje usporiadať nové rokovania, aby strany uzavreli dohodu ešte pred koncom leta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok