Ruská prokuratúra skúma uznanie nezávislosti pobaltských republík

SITA
30.6.2015 23:24

Lotyšsko, Litva a Estónsko sa stali záujmom ruskej generálnej prokuratúry. Skúma, či bolo ich vystúpenie zo ZSSR zákonné.

Ruská prokuratúra skúma uznanie nezávislosti pobaltských republík
SITA/AP

Podnet dvoch poslancov

Generálna prokuratúra Ruskej federácie na základe konkrétneho podnetu dvoch poslancov vládneho Jednotného Ruska preskúma, či bolo zákonné rozhodnutie niekdajších sovietskych úradov z roku 1991, ktorým uznali vystúpenie Lotyšska, Litvy a Estónska z bývalého ZSSR. V Moskve oficiálne potvrdili túto informáciu, uviedli francúzske médiá.

Hovorca prokuratúry bez ďalších podrobnosti konštatoval, že skúmanie podnetu prebieha v súlade s platnou legislatívou krajiny. Obaja iniciátori v polovici júna informovali, že v liste adresovanom ruskému generálnemu prokurátorovi Jurijovi Čajkovi požiadali o preskúmanie predmetných sovietskych krokov, ktoré podľa podnetu spôsobili suverenite, jej obranyschopnosti a národnej bezpečnosti škody mimoriadneho rozsahu.

Údajne bez novely ústavy

Podnet sa opiera o fakt, že vtedajšia štátna rada uznala 6. septembra 1991 nezávislosť troch pobaltských republík vyhlásenú asi o rok skôr bez toho, aby iniciovala adekvátnu novelu ústavy ZSSR. Šéf litovskej diplomacie Linas Linkevičius označil konanie ruskej generálnej prokuratúry za "provokáciu".

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na otázku novinárov vo Viedni uviedol, že o podnete nevie. Podľa vlastných slov nepočul o tom nikoho hovoriť. "Viem jednu vec, že s pobaltskými štátmi máme diplomatické vzťahy," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok