Otvorenie druhého piliera podľa Richtera splnilo svoj účel

SITA
30.6.2015 17:31

Druhý dôchodkový pilier bol otvorený naposledy otvorený od 15. marca do 15. júna. Minister práce je s počtom ľudí, ktorí ho opustili po odporúčaní Sociálnej poisťovne aj rezortu, spokojný.

Vystúpilo vyše 158 000 sporiteľov

Počas štvrtého otvorenia druhého dôchodkového piliera, ktoré trvalo od 15. marca do 15. júna tohto roka, z druhého piliera vystúpilo 158 310 sporiteľov a na dôchodok si v tomto systéme začalo sporiť 19 288 osôb. Na tlačovej besede to uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. "Požadovaná suma zo strany Sociálnej poisťovne za navrátilcov do prvého piliera je 541 miliónov 695 tisíc eur,“ povedal minister.

Vyše 50 tisíc osôb, ktoré opustili sporivý pilier, podľa ministra nemalo v čase výstupu žiadny vymeriavací základ na platenie odvodov, resp. ich vymeriavací základ bol nulový. Vymeriavací základ do priemernej mzdy na Slovensku malo podľa Richtera takmer 136,9 tisíc vystupujúcich sporiteľov. "Skoro 145 tisíc sporiteľov, ktorí vystúpili, sú podľa vymeriavacieho základu sporitelia do 1 000 eur,“ informoval minister.

Reagovali na odporúčanie

Z kapitalizačného piliera pritom podľa šéfa rezortu práce a sociálnych vecí vystúpili najmä sporitelia vo vyššom veku. "Od 41 rokov veku je to 95 790 sporiteľov, nad 45 rokov je to 68 tisíc,“ tvrdí. Do 35 rokov má podľa ministra 20,5 tisíca sporiteľov a do 25 rokov takmer 3,7 tisíca osôb, ktoré sa vrátili do výlučne prvého, štátneho piliera.

Skoro 90 % z tých, ktorí druhý pilier opustili, podľa ministra reagovalo na odporúčanie ministerstva práce a Sociálnej poisťovne. "Som spokojný, otvorenie druhého piliera splnilo svoj účel,“ povedal. Druhý pilier je podľa Richtera totiž výhodný len pre tých ľudí, ktorých príjem je vyšší ako priemerná mzda na Slovensku a budú si na penziu sporiť najmenej 25 rokov. Priemerná mzda na Slovensku pritom vlani predstavovala 858 eur.

Nečakané rozhodnutie

Do druhého piliera vstúpilo takmer 4,3 tisíc ľudí bez vymeriavacieho základu, resp. s nulovým vymeriavacím základom. „Tomu celkom nerozumiem, ale taká je slovenská realita,“ uviedol Richter. Považuje to za ich chybné rozhodnutie. "Jedine, že by mali pred sebou veľmi dlhé obdobie sporenia a rátajú s tým, že budú pracovať a mať vyšší príjem,“ povedal. Vymeriavací základ do priemernej mzdy, teda do 858 eur, malo takmer 14 tisíc nových sporiteľov a do sumy 1 000 eur išlo takmer o 15,3 tisíc nových účastníkov druhého piliera. Vo veku do 40 rokov bolo podľa Richtera vyše 17,8 tisíc vstupujúcich sporiteľov.

Strana Sloboda a Solidarita rešpektuje rozhodnutie všetkých, ktorí využili otvorenie druhého piliera na vstup alebo výstup. Drvivá väčšina ľudí, ktorí vystúpili z druhého piliera, sú podľa podpredsedu SaS Jozefa Mihála nepracujúci ľudia a tí, čo neplatia odvody, respektíve majú veľmi nízke príjmy. “To, že vyše 100 tisíc ľudí odišlo z druhého piliera a odteraz doň nebudú platiť príspevky, kondícii Sociálnej poisťovne pre budúce roky nijako zvlášť nepomôže. Sociálna poisťovňa bude musieť byť aj naďalej masívne dotovaná príspevkami zo štátneho rozpočtu,” povedal Mihál.

Pozrite si celú TB ministra práce Jána Richtera

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok