Kanada uvalila sankcie aj na Gazprom a Putinových vlkov, Moskva sľubuje odvetu

ČTK
30.6.2015 17:04

Moskva je rozhorčená z postupu Kanady, ktorá zašla v sankciách voči Rusku o krok ďalej. Terčom Ottawy sa stal aj plynárenský koncern Gazprom.

Kanada uvalila sankcie aj na Gazprom a Putinových vlkov, Moskva sľubuje odvetu
SITA

Zhoršené vzťahy

Ruské ministerstvo zahraničných vecí  kritizovalo rozhodnutie kanadskej vlády, ktorá rozšírila sankcie uvalené proti Rusku pre jeho úlohu v ukrajinskom konflikte aj na plynárenský koncern Gazprom, alebo motorkársky klub Noční vlci blízky prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ottawa zaviedla aj prísny zákaz obchodovania s anektovaným Krymom. Moskva sľubuje odvetu.

"Nové sankcie jedine zhoršia rusko-kanadské vzťahy, ktoré aj tak nezažívajú vinou Ottawy najlepšie časy. Je jasné, že tento výpad nezostane bez odpovede,“ vyhlásil hovorca ruskej diplomacie Alexandr Lukaševič. Ešte skôr podpredseda ruskej vlády Dmitrij Rogozin obvinil kanadského premiéra Stephena Harpera, že protiruské sankcie rozšíril v snahe získať hlasy kanadských Ukrajincov, ale v skutočnosti týmto krokom iba poškodil kanadské záujmy.

Gazprom vraj výrazne neutrpí

Rogozin sa dostal na kanadskú čiernu listinu hneď  v jej prvej verzii. Aktuálne na nej figurujú aj ruské štátne holdingy združujúce výrobcov lietadiel a zbraní, ako aj energetické firmy Gazprom, Gazpromněfť, Surgutněftěgaz a Transněfť.

Analytik Valerij Nestěrov odhadol, že kanadské sankcie ruské firmy veľmi nezasiahnu, pretože ani Gazprom, ani iné podniky nemajú v Kanade žiadne významné aktíva, ani investície. "Dôležité je, aby sa sankcie proti Gazpromu nerozšírili na USA a Európu. Európania si ale uvedomujú dôležitosť dodávok plynu a boja sa Gazpromu dotknúť," dodal.

Kanada na strane Ukrajiny

"Sme solidárni s našimi partnermi a žiadame prezidenta Putina, aby ukončil inváziu na východ Ukrajiny, stiahol svojich vojakov, svoje tanky a zbrane a ukončil vojenskú pomoc separatistom," uviedol Harper. "Pokiaľ nebude nastolený skutočný mier, pokiaľ okupačné vojská nebudú stiahnuté a pokiaľ nebude obnovená územná celistvosť Ukrajiny, režim prezidenta Putina ponesie následky," dodal.

Moskva stále popiera priame zapojenie sa do konfliktu na východe Ukrajiny, ktorý si podľa odhadov OSN od minuloročného apríla vyžiadal už 6400 obetí.  Západ zaviedol sankcie proti Rusku po anexii Krymu. Moskva v odvete zakázala dovoz západných potravín. Tento mesiac Európska únia a Rusko svoje sankcie a odvetné opatrenia predĺžili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok