Londýnčan chce zachrániť Grécko, založil online zbierku

TA3
30.6.2015 15:31

Thom Feeney z Veľkej Británie založil online zbierku na pomoc Grécku, ktorému v súčasnosti hrozí bankrot.

Londýnčan chce zachrániť Grécko, založil online zbierku
SITA/AP

Autor zbierky má odvážne ciele

Na portáli Indiegogo vyzval verejnosť, aby prispeli malou sumou, a tak pomohli krajine dostať sa z finančnej krízy. Cieľom kampane je za sedem dní vyzbierať 1,6 miliardy eur. Od spustenia sa do nej zapojilo už takmer osemtisíc ľudí, ktorí dovedna prispeli sumou viac ako 123-tisíc eur.

"Všetko toto chvenie okolo Grécka začína byť otravné. Európski ministri napínajú svaly a robia pózy, či môžu pomôcť Grékom alebo nie. Prečo to nevyriešime my ľudia?" napísal Feeney vo výzve. "Európska únia je domov 503 miliónov ľudí. Ak všetci dáme pár eur, podarí sa nám vyriešiť Grécko a snáď ho dostať naspäť do koľají. Jednoduché," napísal tiež 29-ročný Londýnčan, ktorý uviedol, že nemá väzby na gréckych či európskych politikov.

Záujemcovia a záujemkyne majú možnosť prispieť sumou od troch eur, pričom ako odmenu podľa výšky príspevku si môžu vybrať pohľadnicu gréckeho premiéra Alexa Tsiprasa, šalát z fety a olív, fľašu ouza či vína. Darca, ktorý prispeje sumou päťtisíc eur, môže na oplátku prežiť týždeň v Aténach. Feeney sa nebráni ani vyšším príspevkom, hoci ponuku gréckeho ostrova tomu, kto zaplatí sám plnú sumu, mu z dôvodu pravidiel Indiegogo nepovolili.

londýn grécko pomoc online.jpg

Nie je to žart

Hoci sa iniciatíva zdá byť žartom, Feeney ju myslí vážne a verí, že pomôže ľuďom, ktorí to potrebujú. Jeho prísľubom je, že získané peniaze pôjdu Grécku a všetky ponúkané dary budú výrobky z Grécka. "Môžeme pomôcť našim gréckym bratrancom kupovaním úžasných gréckych produktov ako sú feta, olivy, víno a ďalšie. A možno uvažovaním nad Gréckom ako miestom dovolenky. Obchod pomôže Grécku a gréckemu ľudu z ich súčasnej situácie," uviedol.

V prípade, že sa do konca kampane nepodarí vyzbierať potrebnú sumu, jej organizátor peniaze vráti. "Veľmi dúfam, že kampaň dosiahne svoj cieľ. Bude to víťazstvo ľudskej sily," vyjadril sa tiež Feeney, ktorý zároveň priznal, že sám na kampaň prispel sumou desať eur. "Ak každý tretí Európan urobí to isté, dostaneme sa do cieľa," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok