Rokovanie parlamentu

TA3
30.6.2015 10:54

Po niekoľkodňovej prestávke v parlamente pokračuje schôdza Národnej rady. Poslanci pokračujú v rokovaní júnovej schôdze tretím týždňom. Za sebou už majú drvivú väčšinu programu. V parlamente máme našu redaktorku Ľubu Oravovú.

Chcú zastaviť "šmejdov"

Zastaviť nekalé praktiky 'šmejdov' pri predajných akciách v prenajatých priestoroch presadzujú pozmeňujúcim návrhom k novele zákona o hospodárskej mobilizácii poslanci Smeru-SD Otto Brixi a Anton Martvoň.

Vládni zákonodarcovia chcú zmeniť zákon o ochrane spotrebiteľa tak, aby sa za prevádzkareň nepovažovali priestory využívané predávajúcimi a organizátormi predajných akcií na organizovanie a uskutočňovanie jednorazových predajných a prezentačných obchodných aktivít.

Žitňanská hovorí o chaose

Brixi v rozprave vysvetlil, že 'šmejdi' sa snažia obchádzať zákon, keď si zakladajú „ad hoc“ prevádzkarne, aby spotrebiteľom sťažili uplatnenie ich práv. V dočasných priestoroch totiž nemuseli nahlasovať jednorazové predajné akcie Slovenskej obchodnej inšpekcii a na spotrebiteľov sa nevzťahovala ochrana, akú by im mal poskytovať zákon.

Poslankyňa za Most-Híd Lucia Žitňanská Briximu a Martvoňovi vyčítala, že zákon o ochrane spotrebiteľa menili toľkokrát, až v tejto problematike spôsobili chaos. Nepriamu novelu odmietla s tým, že neprehľadnosť legislatívy bude pokračovať. Brixi pripustil, že niekedy treba pristúpiť k zmenám okamžite a bez hlbšej prípravy, ak chcú zabrániť poškodzovaniu ľudí. Zmeny podľa jeho slov odsúhlasila Slovenská obchodná inšpekcia.

Prerokovali výročnú správu a účtovnú uzávierku Fondu národného majetku

Najvýraznejšou položkou, ktorá sa v minulom roku podieľala na tvorbe majetku Fondu národného majetku, boli dividendy v sume 79,9 mil. eur. Celková tvorba majetku fondu pritom vlani predstavovala bezmála 84 mil. eur. Vyplýva to z účtovnej uzávierky FNM a z výročnej správy fondu, ktoré dnes prerokoval parlament.

Ku koncu minulého roka mal FNM majetkovú účasť v 67 akciových spoločnostiach, čo je o deväť menej ako v roku 2013. Väčšinu tohto poklesu predstavovali prevedené akcie z FNM na rezorty hospodárstva, resp. dopravy. Z celkového počtu 67 firiem bolo však až 36 v konkurze alebo v procese likvidácie. Majoritný podiel držal fond v 18 firmách. Najvýznamnejšími spoločnosťami, v ktorých má fond majetkovú účasť, z hľadiska výšky základného imania, majetkovej účasti a vyplácania dividend boli podniky energetiky, teplárenstva a spoločnosť ST, a. s.

Mezenskej sa zdajú sumy privysoké

FNM okrem správy majetku štátu vlani realizoval aj prevod bezcenných akcií z kupónovej privatizácie od občanov na štát. V súvislosti s týmto procesom fond vyčíslil náklady za rok 2014 na 8,6 mil. eur. Zároveň vyčíslil aj náklady na pripravované zrušenie fondu v objeme necelých troch mil.

Práve tieto sumy sa v rozprave k materiálu zdali privysoké poslankyni za OĽaNO Helene Mezenskej. Šéf FNM Branislav Bačík náklady na prevod bezcenných papierov obhajoval reálnymi nákladmi vo vzťahu k Centrálnemu depozitáru cenných papierov, ktorému musí FNM poplatky za evidenciu cenných papierov uhrádzať za občanov. K sume na prípravu ukončenia činnosti fondu uviedol, že fond vzhľadom na hodnotu majetku a napríklad aj vedené súdne spory investoval do poradcu a taktiež do digitalizácie archívu fondu. „Nie je to nejaký krajský školský úrad, kde stačí zhasnúť a zamknúť a presunúť celú agendu na príslušné ministerstvo,“ argumentoval Bačík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok