Grécko neuhradí splátku Medzinárodnému menovému fondu

TA3 ČTK TASR
29.6.2015 19:07

Grécko v utorok určite neuhradí splátku 1,6 miliardy eur, potvrdil nemenovaný vládny predstaviteľ, čím zdôraznil hĺbku finančnej krízy krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Odchod z eurozóny?

Po neúspešných víkendových rokovaniach bolo prakticky jasné, že Grécko splátku neuhradí. Výkonná riaditeľka MMF Christine Lagardeová začiatkom júna uviedla, že Grécko bude 1. júla v platobnej neschopnosti, ak peniaze nezaplatí. Hovorca MMF však minulý týždeň spresnil, že Grécko by sa v takom prípade len zaradilo medzi dlžníkov "v omeškaní".

Omeškaná platba privedie Grécko bližšie k možnosti odchodu z eurozóny, ak by Európska centrálna banka zastavila program núdzovej pomoci gréckym bankám. Analytici očakávajú, že sa tak nestane a Grécko aj napriek platobnej neschopnosti môže v eurozóne zotrvať.

Zvýšia denný limit

Navzdory šoku, ktorý bankrot členskej krajiny menovej únie môže vyvolať, ďalší osud Grécka zostane neznámy až do nadchádzajúceho referenda o prijatí či odmietnutí požiadaviek veriteľov výmenou za finančnú pomoc.

Európski politici varujú Grékov, že záporná odpoveď by znamenala odmietnutie pomoci a otvorí cestu k odchodu z eurozóny.

Podľa informácii Guardianu sa denný limit na výber hotovosti v bankomatoch pre dôchodcov zvýši zo 60 na 120 eur. V stredu by mali otvoriť aj 850 bankových pobočiek 850 pobočiek, aby mohli vyplácať penzie.

"Čím bude vyššia účasť a čím viac zúčastnených povie 'nie', tým silnejšia bude naša pozícia," nabáda premiér ľudí k účasti na referende. V Aténach zároveň protestovali tisíce ľudí proti prijatiu reforiem, ktorými veritelia podmieňujú poskytnutie ďalšieho úveru Grécku.

Agentúra S&P znížila rating Grécka

Ratingová agentúra Standard & Poor's Rating Services znížila rating dlhodobých záväzkov Grécka z CCC na CCC- a pravdepodobnosť odchodu Grécka z eurozóny odhaduje zhruba na 50 %.

Keďže nemožno predpokladať žiadne neočakávané pozitívne zmeny vo vývoji situácie, S&P odhaduje, že Grécko v nasledujúcich šiestich mesiacoch vyhlási platobnú neschopnosť aj pre komerčný dlh.

Viac nám povedal Matúš Pošvanc

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok