Utečenci zaútočili v Debrecíne na autá, tábor uzavreli

TASR
29.6.2015 21:25

Utečenecký tábor v maďarskom Debrecíne po násilnom incidente dočasne uzatvorili, informovala agentúra MTI. Migranti môžu vojsť do tábora, avšak von pustia ľudí iba s vážnym dôvodom.

Utečenci zaútočili v Debrecíne na autá, tábor uzavreli
SITA/AP

Vyzbrojení palicami a nožmi

Zariadenie večer navštívil primátor mesta László Papp - nominant vládneho bloku Fidesz-KDNP. Povedal, že polícia má tábor pod kontrolou, a zatvoril ho. V Debrecíne budú v nadchádzajúcich dňoch posilnené hliadky. Podľa Pappa bolo iba otázkou času, kedy vznikne konflikt v preplnenom tábore.

"Pre Debrecín je to neprijateľná situácia, v meste nie je miesto pre tábor," dodal s poznámkou, že si je vedomý, že Maďarsko je pod mimoriadnym migračným tlakom, preto mesto podporuje snahy vlády o vybudovanie zábrany na maďarsko-srbských hraniciach.

Takmer sto cudzincov z migračného tábora popoludní zabarikádovalo cestu vedúcu do mesta, pričom palicami a fľašami sa snažilo prinútiť okoloidúce autá a autobusy, aby zastavili. Poškodili viaceré zaparkované autá.

Zúfalí obyvatelia preplneného tábora vyzbrojení palicami, ale aj nožmi, vybehli z areálu a smetnými nádobami zabarikádovali cestu vedúcu do mesta. Snažili sa prinútiť k zastaveniu autá a autobusy. Niekoľko smetných nádob podpálili.

Vraj nedošlo k zraneniam

Hovorkyňa polície Hajdúcko-biharskej župy Erika Demeterová uviedla, že incident sa začal konfliktom dvoch utečencov, ku ktorým sa potom pridali ďalší obyvatelia tábora. Hovorkyňa poprela, že by došlo pri incidente k úmrtiu či zraneniam.

Polícia uzatvorila štátnu cestu číslo 471. Utečencov nahnali späť do areálu tábora, pričom niekoľko stoviek príslušníkov zásahovej jednotky zostalo podvečer pri tábore, z ktorého utečenci stále vykrikovali nezrozumiteľné heslá.

Pri zásahu použili policajti slzotvorný plyn. V zariadení pre migrantov s pôvodne plánovanou kapacitou 800 ľudí je v súčasnosti 1900 cudzincov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok