Islamský štát po bojoch s Talibanom obsadil prvé územie v Afganistane

TASR
29.6.2015 15:54

Bojovníci verní extrémistickej organizácii Islamský štát po prvý raz obsadili väčšie územie v Afganistane. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov a afganských predstaviteľov.

Islamský štát po bojoch s Talibanom obsadil prvé územie v Afganistane
SITA/AP

Spálili makové polia

Získané oblasti sa nachádzajú na východe krajiny v provincii Nangarhár. Bojovníci kalifátu ich vybojovali od svojich rivalov z islamistického hnutia Taliban. Svedkovia, ktorí utekali pred bojmi v Nangarháre, tvrdia, že stovky bojovníkov verných kalifátu vytlačili Taliban. Spaľovali tiež makové polia, z ktorých získava Taliban ópium a financuje tak svoj boj za zvrhnutie afganskej vlády.

Bojovníci kalifátu tiež roznášali smernice, ktoré údajne vydal vodca Islamského štátu Abú Bakr al-Bagdádí. Zatiaľ však nie je jasné, či ich vydal zvlášť pre afganské bojisko alebo či ide o preklad jeho predošlých ediktov.

Majú veľa peňazí

"Militanti prišli na viacerých bielych pick-upoch osadených veľkými guľometmi a bojovali s Talibanom. Bojovníci sa nedokázali ubrániť a utiekli," povedal jeden z kmeňových staršinov z okresu Ačín. Podľa jeho slov niektorí dedinčania príchod bojovníkov vítali.

"Na rozdiel od Talibanu nenútia dedinčanov kŕmiť ich a ubytovávať. Naopak, vo vreckách majú veľa peňazí a utrácajú ich za jedlo a lákajú mladých dedinčanov, aby sa k nim pridali," povedal staršina. Podľa svedkov sú bojovníci, ktorí prisahali vernosť kalifátu, rozčarovanými bývalými bojovníkmi Talibanu. Spolu s nimi bojuje aj niekoľko desiatok zahraničných militantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok