Solárne lietadlo po mesačnej pauze pokračuje v lete okolo Zeme

SITA
29.6.2015 14:12

Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 po takmer mesačnej prestávke vynútenej nepriaznivým počasím a poškodením jedného z krídel pokračuje vo svojom pokuse obletieť Zem.

Solárne lietadlo po mesačnej pauze pokračuje v lete okolo Zeme
SITA/AP

Vrátiť sa už nemôžu

Z japonského mesta Nagoja, kde musel pilot André Borschberg 1. júna po 36 hodinách pre nepriaznivé počasie prerušiť siedmu etapu, počas ktorej mal za šesť dní bez pauzy preletieť z čínskeho Nankingu na Havaj. Let by mal trvať 120 hodín.

Na oficiálnej webstránke Solar Impulse informovali, že Borschberg už prekročil hranicu, spoza ktorej sa nemôže otočiť a vrátiť do Japonska.

Cieľom je Abú Zabí

Solar Impulse 2 má rozpätie krídel 72 metrov, váži však iba 2,3 tony. Počas jednotlivých etáp sa v kokpite striedajú dvaja piloti, André Borschberg a Bertrand Piccard, pričom v lietadle je vždy len jeden z nich. Ich let okolo Zeme odštartoval 9. marca v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch a pôvodne mal trvať päť mesiacov. Prvá etapa mala cieľ v Ománe, odkiaľ sa lietadlo cez Arabské more dostalo do Indie. Počas tohto letu vytvoril Piccard rekord pre najdlhší neprerušovaný let na solárny pohon, keď preletel 1 468 kilometrov.

Ten istý pilot potom vytvoril aj rýchlostný rekord pre solárne lietadlo, keď počas letu z Váránasí do Mandalay v Mjanmarsku dosiahol rýchlosť 216 kilometrov za hodinu. Z Mjanmarska pokračovala trasa do Číny, pričom po Havaji budú ďalšie medzipristátia v USA a buď v južnej Európe alebo Maroku, pričom cieľom je spomínané Abú Zabí. Zastávky využívajú na oddych pilotov, údržbu lietadla a tiež šírenie informácií o solárnej energii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok