Na jednom z britských hudobných festivalov prehovoril tibetský dalajláma

TA3 SITA
29.6.2015 11:05

Tibetský duchovný vodca dalajláma sa po prvý raz objavil na jednom z pódií britského hudobného festivalu Glastonbury. Patti Smith mu spolu s publikom zaspievala k jeho blížiacim sa 80. narodeninám pieseň Happy Birthday.

Dalajláma ešte predtým na menšom pódiu prehovoril o potrebe morálnej výučby na školách a univerzitách. Nositeľ Nobelovej ceny mieru z roku 1989 zároveň vyzdvihol Glastonbury ako "festival ľudí, nie politikov a vlád". XIV. dalajláma, vlastným menom Tändzin Gjamccho, odmietol aj kritiku čínskeho rezortu diplomacie na svoju osobu v súvislosti s glastonburským festivalom a nazval ju ich "bežnou odozvou".

Čínske ministerstvo zahraničných vecí totiž vyhlásilo, že sa ostro stavia voči akejkoľvek organizácii poskytujúcej platformu pre dalajlámove "protičínske separatistické aktivity". "Kedykoľvek sa stretnem s ľuďmi alebo organizáciou, čínske úrady vždy protestujú. Považujú ma za démona a stavajú sa proti mojim aktivitám, hoci nepodporujem nezávislosť alebo odtrhnutie sa," uviedol dalajláma na margo otázky Tibetu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok