Džihádisti zaútočili na továreň, na mieste nechali aj odrezanú hlavu

TA3 TASR ČTK
26.6.2015 11:38

Francúzske úrady zadržali štyri osoby v súvislosti s útokom na americkú továreň neďaleko Lyonu na juhovýchode Francúzska. Vo väzbe je predpokladaný páchateľ, jeho manželka, sestra a jeden ďalší podozrivý, oznámila agentúra AP.

Zvýšená pohotovosť

Podľa parížskeho prokurátora Francoisa Molinsa bol útočník miestnym vodičom nákladného auta. Pravidelne jazdil aj do továrne v mestečku Saint-Quentin-Fallavier a tamojší zamestnanci ho preto poznali. Do areálu závodu vošiel na úžitkovom automobile, s ktorým narazil do budovy, kde boli uskladnené nádoby s plynom. V dôsledku nárazu došlo k výbuchu a následnému požiaru, pri ktorých utrpeli zranenia dvaja ľudia.

Muž, ktorého bezhlavé telo sa našlo v blízkosti miesta výbuchu, bol šéfom dopravnej spoločnosti, pre ktorú páchateľ pracoval. Polícia zatiaľ nepozná motív jeho konania a zatiaľ nevie ani to, či mal komplicov a či bol napojený na medzinárodné teroristické siete.

Americké veľvyslanectvo v Paríži po útoku vyzvalo občanov USA zdržiavajúcich sa vo Francúzsku na opatrnosť. Podľa francúzskej vlády však nateraz nič nenasvedčuje tomu, že by si útočník vybral továreň v Saint-Quentin-Fallavier preto, že ju vlastnila americká spoločnosť.

Odseknutá hlava a arabské nápisy

Pred explóziou autom narazili do plynových bômb, ktoré tam boli uskladnené. Do továrne vstúpil vraj len jeden z podozrivých. Pred vstupom do budovy našla polícia odseknutú hlavu asi desať metrov od tela, ktoré podľa médií nepatrí nikomu zo zamestnancov podniku. Hlava mala byť popísaná arabskými nápismi.

Nejasné sú aj ďalšie okolnosti a motív atentátu. Podľa médií je obeťou druhý z atentátnikov, zatiaľ čo zranenia utrpeli dvaja zamestnanci továrne. Na miesto sa vydal minister vnútra Bernard Cazeneuve a prezident François Hollande prerušil svoju účasť na summite EÚ v Bruseli. Prezident na svojej tlačovej besede označil útok za teroristický čin.

Americká spoločnosť

Továreň Air Products v Saint-Quentin-Fallavier patrí rovnomennej americkej spoločnosti, ktorá sa venuje výrobe priemyselných plynov. Táto medzinárodná spoločnosť bola založená v roku 1940, funguje vo viac ako päťdesiatich krajinách sveta a zamestnáva viac ako 21.000 ľudí.

Ak sa potvrdí, že výbuch v spoločnosti Air Products bol teroristickým činom, pôjde o druhý útok tohto druhu na území Francúzska v tomto roku. Francúzsko je v stave vysokej pohotovosti pred teroristickými útokmi od januára tohto roku, keď trojica islamistov v Paríži a na jeho predmestí Montrouge zabila 17 ľudí. Terčmi útokov boli redakcia satirického týždenníka Charlie Hebdo, policajná hliadka a obchod s kóšer tovarom.

Pozrite si aj rozhovor s našou spolupracovníčkou v Paríži A. Vrbovskou

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok