Maďarsko pozastavilo dohodu o azyloch, Únia žiada vysvetlenie

ČTK
23.6.2015 19:11

Žiadosť o azyl musí riešiť krajina, kde migrant prvýkrát vstúpi na územie Európskej únie. Budapešť rozhodla, že ich nebude prijímať späť.

Od začiatku roka vyše 50.000 utečencov

Maďarsko jednostranne pozastavilo platnosť azylovej dohody, podľa ktorej žiadosť o poskytnutie azylu musí prerokovať tá krajina, v ktorej utečenec prvýkrát vstúpi na pôdu Európskej únie. Uviedol to hovorca vlády Zoltán Kovács. Znamená to, že Maďarsko tak z krajín EÚ nebude migrantov dočasne prijímať späť.

Budapešť v poslednej dobe čelí veľkej vlne migrantov, ktorí na jeho územie prichádzajú najmä zo Srbska za pomoci prevádzačov. Len od začiatku roka sa tak do Maďarska dostalo asi 54.000 utečencov najmä z krajín Blízkeho východu a zo severu Afriky.

hun kone.jpg

Národné záujmy

Kovács uviedol, že dôvodom pozastavenia azylovej dohody je "ochrániť maďarské záujmy". "Loď je plná," vyhlásil, čím reagoval na veľký počet ilegálnych migrantov, ktorí prichádzajú do krajiny.

Maďarská vláda minulý týždeň zároveň oznámila, že na hraniciach so Srbskom nechá postaviť štyri metre vysoký a 175 kilometrov dlhý plot, ktorý by mal pomôcť zabrániť nekontrolovateľnému prenikaniu  migrantov. V stredu by ministerstvo vnútra malo predložiť plán realizácie zámeru.

 

Dočasné zastavenie nie je možné

Európska únia vyzvala Maďarsko, aby neodkladne objasnilo jednostranné vypovedanie úpravy o migrantoch známej pod označením Dublin III. Európska komisia v Bruseli ústami svojej hovorkyne pripomenula, že dublinský systém neumožňuje dočasné zastavenie transferov utečencov signatárskymi štátmi.

Súčasne žiada Budapešť, aby neodkladne poskytla informácie o tom, čo robí pre vyriešenie problému s utečencami, ako aj špecifikovala charakter a rozsah v zdôvodnení uvedených "technických dôvodov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok