Odborníci a zástupcovia štátu na konferencii riešili tému rodiny

LDI
22.6.2015 16:10

Linka detskej istoty zorganizovala konferenciu na tému Partnerstvo sa skončilo, rodičovstvo zostáva. Konala sa pod záštitou Verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej.

Odborníci a zástupcovia štátu na konferencii riešili tému rodiny
ČTK

Na konferencii sa stretli odborníci, ktorí sa venujú téme rodiny, zástupcovia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, Ministerstva spravodlivosti, Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, sudcovia, pracovníci regionálnych Úradov práce sociálnych vecí a rodiny, neziskové organizácie a odborná verejnosť. Konferencia sa konala na pôde Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave.

Zazneli tu viaceré podnetné príspevky: prvá časť mala teoretický charakter. Zástupca Slovenska pri OSN Peter Guráň zdôraznil vzájomnú súvislosť jednotlivých článkov Dohovoru o právach dieťaťa a potrebu ich komplexného vnímania pri uplatňovaní v praxi. 

Zástupca Ministerstva spravodlivosti Róbert Dobrovodský priblížil účastníkom pripravovaný zákon o rodine. Na jeho prednášku nadväzovala prezentácia Ewalda Fillera o praxi zo susedného Rakúska. Niektoré prvky z rakúskej praxe inšpirovali aj našu právnu úpravu.

Riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová upriamila pozornosť účastníkov na službu mediácie, ktorú centrum ponúka, a prezentovala úspešný príklad z praxe. 

Karel Molin, riaditeľ Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch, hovoril o potrebe chrániť deti pred násilím a práci strediska v tejto oblasti. Zaujímavý pohľad sudcu na tému riešenia situácie detí po rozchode rodičov priniesla sudkyňa Patrícia Železníková.

V druhej časti konferencie potom psychologička z Linky detskej istoty Monika Gregussová predstavila služby Linky detskej istoty pre rodiny, ktoré sa ocitli v kríze v dôsledku rozchodu rodičov. Služby LDI sú zamerané na minimalizovanie dopadu na maloleté deti a sú poskytované s cieľom ochrany dieťaťa, keď je jeho bezpečnosť a zdravie ohrozené alebo hrozí strata kontaktu s odlúčeným rodičom. Služby sú poskytované na linke 116 000 non-stop, bezplatne pre volajúcich z celého Slovenska alebo tvárou v tvár v Ambulantnom krízovom stredisku Linky detskej istoty. Odborný garant Linky detskej istoty 

Katarína Trlicová hovorí o dopade konfliktnej situácie medzi rodičmi na dieťa: „Odlúčení rodičia by mali mať na zreteli, že aj pre ich dieťa je takáto situácia náročná, hlavne ak ju sprevádzajú nevyjasnené a konfliktné vzťahy. Preto by mali záujem dieťaťa povýšiť nad svoje problémy a prijať fakt, že dieťa je dieťaťom ich oboch, a že vzťah s oboma rodičmi je pre dieťa dôležitý. Každá z rodičovských rol je jedinečná a svojou výbavou a účasťou ovplyvňuje život a rozvoj dieťaťa vo všetkých vývinových obdobiach detstva. V prospech dieťaťa je, ak má zo strany oboch rodičov primerane napĺňané emócie, intelekt, záujmy a sociálne zručnosti. Absencia rodiča sa veľmi ťažko nahrádza, v prevažnej miere sa ani nahradiť nedá. Čas sa nedá vrátiť a dieťa je ochudobnené o určitý rozmer. Vzájomne akceptujúca participácia oboch rodičov na starostlivosti predstavuje pre dieťa spontánne prežívanie bez strachu a pocitov viny. Takéto prežívanie zabezpečuje dieťaťu pocit istoty, bezpečia a prirodzenú životnú stabilitu.”

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok