Kengury sú prevažne ľaváčky, zistili ruskí vedci

SITA
19.6.2015 12:25

Väčšina divožijúcich austrálskych kengúr využíva pri činnostiach ako sú čistenie či kŕmenie najmä ľavú hornú končatinu. Vyplýva to zo štúdie ruských vedcov z Petrohradskej štátnej univerzity.

Kengury sú prevažne ľaváčky, zistili ruskí vedci
SITA/AP

Odborná verejnosť nie je nadšená

Vedci pozorovali zvieratá v Tasmánii a Novom Južnom Walese a svoje zistenia následne publikovali v magazíne Current Biology. Výskumníci chceli dokázať, že preferencia jednej z končatín sa vyskytuje v celej populácii konkrétnych živočíchov, rovnako ako tomu je u ľudí, z ktorých väčšina sú praváci.

Preferenciu ľavej končatiny zaznamenali u kengúr sivých, kengúr červených a jedného druhu valabie. U ďalších vačkovcov, ktorí chodia po všetkých štyroch končatinách, však tento jav nepozorovali.

Na výskume sa podieľala aj ekologička a študentka Tasmánskej univerzity Janeane Ingram. Tá priznala, že odborná verejnosť neprijala štúdiu práve s nadšením. "Nanešťastie, aj niektorí moji kolegovia si myslia, že zaoberať sa tým, či kengury preferujú ľavú končatinu, nie je dôležité. No akýkoľvek výskum, ktorý dokáže, že živočíchy, ktoré chodia po dvoch nohách, používajú jednu končatinu viac ako druhú, prispieva k štúdiu mozgu a evolúcie cicavcov," vyjadrila sa.

Dôkaz paralelnej evolúcie?

Jegor Malašičev doplnil, že na svete dlho prevládal názor, že preferencia jednej z rúk sa týka iba ľudí. Výskumy z ostatných 10 až 20 rokov však ukázali, že tento fenomén je pomerne rozšírený aj u iných živočíšnych druhov. V určitých situáciách ho pozorovali napríklad u papagájov či psov, netýkalo sa to však celej populácie.

Malašičev a jeho kolegovia sú presvedčení, že ich objav je dôkazom paralelnej evolúcie. Preferencia jednej z končatín sa vyskytuje u primátov patriacich k placentovcom a podľa najnovších zistení aj u vačkovcov. Nie je však bežná u všetkých zvierat patriacich do týchto skupín.

Podľa vedcov je dôležitým faktorom aj držanie tela. Preferenciu ľavej končatiny pozorovali iba u druhov, ktoré stávajú vzpriamene na zadných nohách. Vzpriamená chôdza môže pritom podľa nich súvisieť s tým, prečo primáty používajú jednu končatinu viac ako druhú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok