Lepší vývoj ekonomiky podľa Kažimíra pomôže rozpočtu

SITA TA3
12.6.2015 12:26

Minister financií Peter Kažimír naznačil, že jeho rezort v nových prognózach vylepší odhad rastu ekonomiky Slovenska v tomto roku nad 3 %. Na budúci rok by mal byť tesne pod 4 %.

Kažimír zvýši odhad rastu HDP

Rozpočtu tento rok pomôže lepší vývoj ekonomiky. Naznačil to na tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír, podľa ktorého jeho rezort v aktuálnej prognóze, ktorú zverejní budúci týždeň, zvýši odhad rastu hrubého domáceho produktu.

Kým rozpočet na tento rok bol postavený na odhade rastu hospodárstva o 2,6 %, podľa aktuálnych údajov predikcia tohtoročného rastu podľa Kažimíra prekročí 3 % a pre budúci rok bude tesne pod hranicou 4 %.

"Všetky informácie, ktoré máme dnes k dispozícii, hovoria o tom, že ukazovatele trhu práce, ekonomického rastu, sa vyvíjajú lepšie, ako sme pôvodne počítali pri stavbe rozpočtu. To znamená, že by to malo mať aj pozitívny dopad na plnenie našich fiškálnych cieľov. Mám na mysli deficit a dlh," vyhlásil Kažimír. Zároveň dodal, že tieto čísla sú dôležité aj do budúcnosti, pretože na základe týchto oficiálnych prognóz sa bude pripravovať rozpočet na nasledujúce tri roky.

Fico nechce polemiku s Makúchom

Nové odhady rezortu financií tak budú podobné ako aktuálna predikcia centrálnej banky. Tá predpovedá pre tento rok hospodársky rast na úrovni 3,2 % a pre budúci rok 3,8 %. Práve tieto čísla na piatkovej tlačovej konferencii vyzdvihol predseda vlády Robert Fico, podľa ktorého sú dôkazom, že ekonomike sa v súčasnosti darí.

Šéf centrálnej banky Jozef Makúch pri tohtotýždňovej prezentácii aktuálnej prognózy však hovoril aj o tom, že slovenská ekonomika má veľmi zlú štruktúry, je príliš procyklická a asymetrická a ťahá ju niekoľko veľkých firiem. Potrebovala by podľa neho štrukturálne reformy.

Na tieto tvrdenia premiér reagoval slovami, že sa nechce s guvernérom Makúchom púšťať do polemiky. Zároveň však hovorí, že prílišné zameranie ekonomiky na automobilový priemysel v minulý rokoch zohralo aj pozitívnu úlohu. Práve tieto závody totiž podľa neho pomohli slovenskému hospodárstvu čeliť vážnejším dopadom globálnej hospodárskej krízy.

Pozrite si TB ministra P. Kažimíra a premiéra R. Fica

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok