Nemecká vláda už diskutuje o prípadnom gréckom bankrote

SITA
12.6.2015 11:47

Kontroly kapitálu v Grécku aj odpustenie časti gréckeho dlhu sú témami, o ktorých diskutuje nemecká vláda. Podľa viacerých zdrojov hľadá riešenie ako postupovať v prípade gréckeho bankrotu.

Nemecká vláda už diskutuje o prípadnom gréckom bankrote
SITA/AP

Nemecká vláda je bez plánu

Nemecká vláda začala diskusiu o tom, čo robiť v prípade gréckeho bankrotu, uviedli nemecké noviny Bild, pričom sa odvolali na niekoľko zdrojov oboznámených s problematikou. Diskusia zahŕňa aj tému zavedenia kontrol kapitálu v Grécku, ak krajina zbankrotuje, uviedol denník.

Zároveň dodal, že vládni predstavitelia rokovali s Európskou centrálnou bankou aj o odpustení časti gréckeho dlhu. Nemecká vláda však nemá konkrétny plán, ako by reagovala na možný bankrot Grécka, o ďalších krokoch by rozhodovala v závislosti od konkrétnej situácie, uviedol Bild. Hovorca nemeckej vlády správu nekomentoval.

Atény chcú definitívu 18. júna

Zástupcovia Medzinárodného menového fondu opustili rokovania s Gréckom a odleteli domov. Dôvodom sú veľké rozdiely v postojoch medzi fondom a Aténami. Prekvapivý krok MMF nasledoval po tom, čo EÚ vyzvala gréckeho premiéra Aléxisa Tsíprasa, aby prestal hazardovať s budúcnosťou krajiny a prijal kľúčové rozhodnutia potrebné na odvrátenie zničujúceho bankrotu krajiny.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker však v piatok vyhlásil, že pozastavené rokovania medzi Gréckom a jeho veriteľmi sa obnovia, ale ďalší krok musí urobiť grécka strana. "Rokovania sa obnovia, najprv na technickej a potom na politickej úrovni. Dal som dokopy poznámky a návrhy, ktoré grécka vláda zvažovala vo štvrtok večer. Dohoda je potrebná v najbližších dňoch," povedal Juncker pre rádio France Culture.

Grécko verí, že uzavrie dohodu s veriteľmi na stretnutí ministrov financií krajín eurozóny 18. júna, uviedol v piatok štátny tajomník Alékos Flabouráris. "Dúfam, že sa uzavrie čoskoro, a to 18. júna na stretnutí Euroskupiny," povedal Flabouréris.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok