Haščák považuje Gorilu za plnú bludov, mimoriadnu schôdzu odmieta

SITA TASR
12.6.2015 11:11

Partner skupiny Penta Jaroslav Haščák, ktorého meno figuruje v spise Gorila, považuje za neprípustné, aby politici ukladali orgánom činným v trestnom konaní, ako majú postupovať. Reagoval tak na zvolanie mimoriadnej schôdze, poslanci sa zídu v pondelok.

Haščák považuje Gorilu za plnú bludov, mimoriadnu schôdzu odmieta
TASR/Martin Baumann

Porušovanie demokracie a právneho štátu

Zvolanie mimoriadnej schôdze ku kauze Gorila považuje partner investičnej skupiny Penta Jaroslav Haščák za protiprávne. Opozícia na čele s Danielom Lipšicom chce diskutovať o postupe špeciálneho prokurátora pri vyšetrovaní Gorily. Poslanci opozičných strán navrhujú na mimoriadnej schôdzi prijať uznesenie, podľa ktorého je dôsledné vyšetrenie kauzy Gorila kľúčovým pre demokratický a právny štát. Národná rada by podľa opozície mala zároveň vyjadriť znepokojenie nad krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktoré výrazne sťažujú dôsledné vyšetrenie Gorily.

„Skupina poslancov, ktorá ´takto´ iniciuje zvolanie mimoriadnej schôdze, hrubo porušuje princípy parlamentnej demokracie a právneho štátu. Je neprípustné, aby predstavitelia zákonodarnej moci zasahovali do neukončeného trestného konania. Je neprípustné, aby politici ukladali orgánom činným v trestnom konaní, ako majú postupovať a vyvíjali na vyšetrovanie politický nátlak,“ reaguje Haščák.

Takýto postup prirovnáva k praktikám prokurátorov a sudcov na spôsob Vyšinského či Freislera. „Tí nevyšetrovali ani nesúdili, keďže o obžalobách a rozsudkoch v stalinistickom aj nacistickom režime dávno rozhodol niekto iný. Konanie takejto schôdze aj navrhované uznesenie je v hrubom rozpore s Ústavou SR, ktorá má každému garantovať právo na nestranný a spravodlivý proces bez politických zásahov,“ domnieva sa partner investičnej skupiny Penta.

Už šesťkrát vypovedal, chce očistiť svoje meno

Haščák pripomína, že od roku 2012 bol vyšetrovateľmi kauzy Gorila šesťkrát predvolaný a doručili mu siedme predvolanie k výsluchu, ktorý ho čaká. Vyšetrovacím orgánom poskytol výpovede k deviatim prípadom a doručil im aj v písomnej podobe všetky informácie, o ktoré požiadali.

„Sprístupnili sme verejnosti a aj vyšetrovateľom na stránke www.pentaokauze.sk stovky strán dokumentov, ktoré poskytujú podrobné informácie k jednotlivým skutkom či transakciám v spise Gorila. Aj v záujme očistenia svojho mena mi záleží na tom, aby všetky skutky, ktoré sú opísané v Gorile, boli dôsledne vyšetrené,“ hovorí Haščák.

Podľa neho je dôležité, aby sa verejnosť dozvedela, či pri privatizáciách a obchodoch, na ktoré spisy poukazujú, bol porušený zákon a či tak boli občania „okradnutí o stovky miliónov eur“, ako zvykne opakovať jeden politik.

Gorila bola podľa Haščáka vytvorená protiprávne

„Som presvedčený, že neexistuje žiadny reálny skutkový základ, pre ktorý by som mohol byť obvinený z trestnej činnosti. Samotné spisy Gorila takýto základ nemôžu predstavovať, pretože boli vytvorené podvodným a protiprávnym spôsobom, obsahujú zjavné bludy a nezmysly a sú tak nedôveryhodným a napokon aj na trestnoprávne účely zákonne nepoužiteľným materiálom,“ konštatuje partner investičnej skupiny Penta.

Pravdivosť či nepravdivosť toho, čo obsahuje internetový spis Gorila, nemôže podľa neho stáť na výsluchu súčasných či bývalých príslušníkov SIS. „Oni podvádzali tak pri predkladaní žiadostí, ako aj pri referovaní o priebehu tých odpočúvaní, ktorých spisové značky sú uvedené v spise. Na čomkoľvek, čo z ich ´tvorby´ mohlo byť podkladom pri vzniku tohto spisu, tak leží tieň klamstva. A ústavný súd navyše označil odpočúvanie za nezákonné, z čoho vyplýva zákaz vykonávania dôkazov o obsahu odpočúvania akýmkoľvek spôsobom, vrátane výsluchov svedkov,“ dodáva Haščák.

Kauzu Gorila, ktorej trestnoprávny základ nie je ani po viac ako troch rokoch potvrdený, sa podľa jeho slov opäť chystajú niektorí politici zneužiť v predvolebnej kampani. „Výsledky vyšetrovania sú to posledné, čo Lipšica a spol. naozaj zaujíma a o čo im skutočne ide. Politickými zásahmi do vyšetrovania naopak sabotujú riadne a zákonné vyšetrenie kauzy,“ uzatvára Haščák. Mimoriadna schôdza ku kauze Gorila sa bude konať v pondelok 15. júna.

Vláda strana zrejme zahlasuje za program, zapájať sa asi nebude

Poslanci vládnej strany Smer-SD by mali v pondelok zahlasovať za program mimoriadnej schôdze Národnej rady ku Gorile a umožniť tak rokovanie. Podľa informácií TASR by takto vládna strana predišla tomu, aby v prípade zablokovania schôdze prišla opozícia s návrhom na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Vtedy by sa už rokovať muselo, program takéhoto zasadnutia sa totiž neschvaľuje.

Aj keď Smer-SD schôdzu otvorí, poslanci vládnej strany by vystupovať nemali. Už dlhodobo tvrdia, že kauza Gorila sa ich netýka a že je to vec druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková scenár mimoriadnej schôdze zatiaľ komentovať nechcela. Uviedla, že definitívna dohoda padne v pondelok na zasadnutí klubu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok