Bývalý šéf MMF čaká na rozsudok, čelí obvineniam z kupliarstva

TA3
12.6.2015 06:43

Francúzsky súd vynesie rozsudok v prípade bývalého šéfa medzinárodného menového fondu Dominiquea Straussa-Kahna. Francúzsky ľavicový politik čelí obvineniam z kupliarstva.

Kupliarstvo trestné, prostitúcia nie

Francúzsky súd vynesie rozsudok v prípade bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu Dominiquea Straussa-Kahna obžalovaného z kupliarstva. Má rozhodnúť, či táto osobnosť francúzskej politickej scény porušila zákon, keď sa zúčastnila na večierku s prostitútkami.

Súd od februára posudzoval najmä to, či Strauss-Kahn vedel, že sexuálne večierky, ktoré sa konali v rokoch 2010 a 2011 na severe Francúzska, v Paríži a vo Washingtonu a ktoré organizovali jeho známi podnikatelia, boli dohadované s pasákmi prostitútok. Samotná prostitúcia nie je vo Francúzsku  trestná, ale kupliarstvo áno.

Záľuba vo večierkoch a sexe

Bývalý politik Strauss-Kahn priznal, že mal záľubu v podobných búrlivých večierkoch a sexe s mnohými ženami. Pred súdom ale tvrdil, že nevedel o tom, že prítomné ženy boli prostitútky a boli platené. Žiadny z predvolaných svedkov to nevyvrátil a prokurátor nakoniec pripustil, že proti obžalovanému nie je dosť dôkazov.  Očakáva sa, že súd zrejme Straussa-Kahna zbaví viny.

Ľavicovému politikovi hrozí v prípade preukázania kupliarstva až desaťročné väzenie a pokuta 1,5 milióna eur. Spolu s ním súdili 13 ďalších osôb, ktoré sa na večierkoch s prostitútkami rôzne podieľali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok