13 obcí si bude voliť starostov a poslancov, rozhodovať sa bude už tretíkrát

TA3
12.6.2015 06:42

Voľba na tretí pokus. V sobotu si bude voliť nových starostov a poslancov až trinásť slovenských obcí. Komunálne voľby sa tak uskutočnia už po tretíkrát. Jedna obec ale zostane bez prvého muža aj naďalej.

Voľby v 13 obciach, dôvodov je niekoľko

Nové voľby v sobotu 13. júna budú v 13 obciach v šiestich krajoch Slovenska. Pôvodne predseda Národnej rady Peter Pellegrini 10. marca vyhlásil nové komunálne voľby v 14 obciach. V obci Ondavka v okrese Bardejov v Prešovskom kraji však nik neprejavil záujem kandidovať a voľby starostu a poslancov sa tu preto neuskutočnia. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán, sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra Eva Chmelová. Oficiálne výsledky budú známe v pondelok 15. júna. Nové voľby sa nekonajú v obciach Bratislavského a Nitrianskeho kraja.

Dôvodom pre vyhlásenie doplňujúcich volieb je niekoľko. V ôsmich obciach sa musia voľby uskutočniť preto, lebo sa obecní zástupcovia - poslanec či starosta svojej funkcie vzdali alebo ich právoplatne odsúdili za úmyselný trestný čin. V jednej obci starosta zomrel. V obciach Bunkovce (okr. Sobrance), Repejov (okr. Medzilaborce) a Želovce (okr. Veľký Krtíš) vyhlásil Ústavný súd SR obecné voľby, ktoré sa konali na celom Slovensku 15. novembra 2014, za neplatné.

Vo všetkých troch obciach označil za neplatné voľby starostu. Zoznam obcí dopĺňajú Harakovce (okres Levoča) z Prešovského kraja, kde na nového starostu a troch poslancoch nemali kandidátov. V Ondavke opakovane nik neprejavil záujem kandidovať.

Spáchali aj trestné činy

Žiadosti o vyhlásenie nových volieb z dôvodu uvoľnenia mandátu poslanca obecného zastupiteľstva alebo uvoľnenia postu starostu predložilo deväť obcí. Funkcie poslanca obecného zastupiteľstva sa vzdali v obciach Bodorová (okr. Turčianske Teplice) a Príbovce (okr. Martin). Po právoplatnom odsúdení poslanca za úmyselný trestný čin sa nové voľby musia uskutočniť v Kostolnom (okr. Myjava) a vo Veľkom Grobe (okr. Galanta). Starostovia sa funkcie vzdali v obciach Dolná Trnávka (okr. Žiar nad Hronom), Hodejov (okr. Rimavská Sobota) a Markuška (okr. Rožňava).

Starostu budú po právoplatnom odsúdení predošlého za úmyselný trestný čin voliť vo Valiciach (okr. Rimavská Sobota) a pre úmrtie budú starostu voliť v obci Jalová (okr. Snina). Spolu by tak 13. júna mali zvoliť starostov v deviatich obciach, z nich v jednej, v Harakovciach, aj poslancov. Poslanecký zbor doplnia v štyroch ďalších obciach.

V Ondavke nechce nikto kandidovať

V obci Ondavka sa voľby do orgánov obecnej samosprávy nekonajú opakovane. Neuskutočnili sa v riadnom celoslovenskom termíne vlani v novembri, ani tento rok v marci, keď boli tzv. doplňujúce voľby a nebudú sa konať ani 13. júna. Dôvodom je, že nik tu nechce kandidovať na starostu a poslancov obce. Navyše sa v polovici apríla starosta, jeho zástupca a obecní poslanci postupne vzdali funkcií.

Na majetok obce je uvalených viacero exekúcií. Exekútor dal zablokovať účet obce, kam ešte dostávali približne 270 eur mesačne z podielových daní. Podľa vyjadrenia MV SR z konca apríla situácia v malej obci, ležiacej neďaleko hraníc s Poľskom, v ktorej žije iba 17 obyvateľov, "predstavuje nevyužitie ústavného práva obyvateľov zúčastňovať sa na správe vecí verejných". Pričom územná samospráva je postavená na tomto ústavnom práve.

"Pokiaľ ide o prenesený výkon štátnej správy, existuje náhradný mechanizmus - vo forme prebratia agendy okresným úradom," uviedla 20. apríla Dana Pohlodová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra. Túto agendu Okresný úrad v Bardejove prevzal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok