Kaliňák reaguje na mimovládky: Nezatvárajme oči pred rómskym incestom

TASR
10.6.2015 15:59

Minister vnútra Robert Kaliňák odmieta kritiku trojice mimovládnych organizácií, ktoré vyzvali slovenskú vládu, aby upustila od argumentovania incestom pre ospravedlňovanie segregovaného vzdelávania rómskych detí na Slovensku.

Kaliňák reaguje na mimovládky: Nezatvárajme oči pred rómskym incestom
TASR/Martin Baumann

Rasistický argument a signál zlyhania

Európske centrum pre práva Rómov, Amnesty International Slovensko a Nadácia otvorenej spoločnosti vo výzve uviedli, že vyššia miera incestu v rómskych komunitách je ich historickým stereotypom. Jeho použitie pri ospravedlňovaní segregácie vo vzdelávaní považujú za typický rasistický argument a signál zlyhania v hľadaní skutočných riešení kľúčových otázok diskriminácie.

„Bolo jasne naznačené, že potenciál genetických zmien je omnoho vyšší a jednoducho nemôžeme za politickú korektnosť schovávať pravdu. To by sme sa dostali do naozaj veľmi pokryteckej schémy, keby sme neriešili problém. Keď ho nepomenujete, neviete ho riešiť,“ obhajuje postoj vlády Kaliňák.


„Čiže si budeme zatvárať oči pred tým, že tu dochádza k častejším incestom ako medzi ostatnými komunitami, alebo nie? Teraz si zakážeme, že nesmieme o tom hovoriť, lebo je to politicky nekorektné? No tak to bude prekvitať. Tak sa spamätajme,“ reagoval na kritiku.

Diskriminácia rómskych detí

V apríli začala Európska komisia proti Slovensku konanie pre porušenie antidiskriminačnej európskej legislatívy diskrimináciou rómskych detí na školách. Nadmerné počty rómskych detí v špeciálnych školách a triedach vláda ešte predtým ospravedlňovala tvrdením, že medzi slovenskými Rómami je vyšší výskyt geneticky podmienených porúch, lebo u nich je najvyšší koeficient inbrídingu v Európe.

Podobné stanoviská podľa mimovládnych organizácií nemajú miesto v úradnej komunikácii, obzvlášť pri krajine, ktorá by sa mohla zodpovedať za diskrimináciu Rómov pred Európskym súdnym dvorom. Slovenskú vládu vyzvali, aby zabezpečila, že zákony, politiky a prax budú v súlade s antidiskriminačnou legislatívou Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok