Únia protestuje proti ruskému zoznamu európskych politikov

TASR
30.5.2015 18:51

Európska únia vyjadrila protest v súvislosti so zoznamom mien takmer 90 európskych politikov, diplomatov a predstaviteľov ozbrojených síl, ktorým Rusko v reakcii na sankcie Európskej zakázalo vstup na svoje územie.

Opatrenie je podľa EÚ neodôvodnené

EÚ vo svojom vyhlásení uviedla, že viacerým politikom EÚ  bol v uplynulých mesiacoch odmietnutý vstup na územie Ruska na základe existencie akéhosi "tajného zoznamu". Vo vyhlásení sa uvádza, že vedenie EÚ teraz má k dispozícii "čierny zoznam" s 89 menami európskych predstaviteľov, ale považuje toto opatrenie Ruska za "svojvoľné a neodôvodnené".

Fakt, že Rusko s EÚ zdieľa zoznam osôb, na ktoré uvalilo sankcie, potvrdila aj tlačová služba šéfky európskej diplomacie Federiky Mogheriniovej. Dodala však tiež, že "nemáme žiadne iné informácie ohľadom právnej bázy, kritérií a procesu rozhodovania".

"Považujeme toto opatrenie za úplne svojvoľné a neodôvodnené, najmä v prípade neexistencie akéhokoľvek ďalšieho spresnenia a transparentnosti," uvádza sa vo vyhlásení Mogheriniovej úradu.

 

Nemecko žiada vysvetlenie

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier upozornil, že ruský zoznam nepomôže snahám o zmiernenie "nebezpečného konfliktu na východe Ukrajiny". Počas návštevy vo východoukrajinskom meste Dnepropetrovsk Steinmeier skonštatoval, že si nemyslí, že by bolo "obzvlášť múdre" vydávať podobné zákazy na vstup.

Nemecko žiada od Moskvy vysvetlenie celej kauzy, pričom upozorňuje, že ľudia, ktorých mená sa ocitli na zozname, majú právo vedieť, prečo sa tak stalo, aby mohli podniknúť príslušné právne kroky.

Najhoršia kríza od konca studenej vojny

Situácia na Ukrajine uvrhla vzťahy medzi Ruskom a EÚ do najzávažnejšej krízy od konca studenej vojny. V súvislosti so zasahovaním Ruska do vývoja na Ukrajine, anektovaním Krymského polostrova a podporou proruských separatistov na východe Ukrajiny uvalila EÚ na Rusko sériu sankcií, ktoré zahŕňajú zmrazenie bankových účtov a zákaz vycestovať do EÚ. Tieto opatrenia sa týkajú 151 fyzických osôb z Ruska a Ukrajiny, ako aj 37 právnických subjektov.

Rusko v uplynulých mesiacoch nepovolilo vstup na svoje územie niekoľkým európskym politikom, ale odmietalo zverejniť zoznam osôb, voči ktorým uplatňuje sankcie v odvete za opatrenia prijaté EÚ po tom, ako Rusko vlani na jar anektovalo Krymský polostrov patriaci až dovtedy pod správu Ukrajiny.

Autentickosť sa nepodarilo potvrdiť

Údajnú ruskú čiernu listinu napokon zverejnila fínska televízia YLE. Autentickosť dokumentu sa však zatiaľ podľa agentúry AP nepodarilo potvrdiť. Moskva záležitosť nekomentuje: ministerstvo zahraničných vecí je telefonicky nedosiahnuteľné.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz vo svojom vyhlásení upozornil, že táto kauza "ďalej znižuje vzájomnú dôveru a brzdí všetky snahy o konštruktívny dialóg v záujme nájdenia mierového a trvalého riešenia súčasnej geopolitickej krízy". Súčasne vyzval Moskvu, aby "zabezpečila transparentnosť svojich rozhodnutí, v súlade s medzinárodným právom a právnymi povinnosťami, poskytujúc dotknutým jednotlivcom právo na obhajobu a na odvolanie".

Na zozname sú bývalí aj súčasní členovia Európskeho parlamentu, diplomati, či predstavitelia ozbrojených síl a tajných služieb.

Dôverná informácia

Rusko potvrdzuje, že zaslalo členským štátom EÚ zoznam osôb, ktoré majú zákaz vstupu do Ruskej federácie. Moskva však nechce komentovať mená, ktoré sa objavili v tlači a ktoré sú na zozname údajne uvedené, uviedol vysokopostavený zdroj na ruskom ministerstve zahraničných vecí.

Zdroj pripomenul, že Rusko už dávno odporúčalo predstaviteľom krajín, ktoré voči Rusku zaviedli sankcie, aby sa pred cestou obrátili na ruské konzulárne úrady a overili si, či nemajú zákaz vstupu na územie Ruskej federácie. "Avšak naši partneri namiesto toho, aby tak urobili, požiadali, aby sme ich informovali diplomatickou cestou. Preto sme im aj zaslali spomínané zoznamy," spresnil zdroj.

Údajne aj americký zoznam

Nemenovaný diplomatický zdroj uviedol, že európskym partnerom boli zoznamy odovzdané ako dôverná informácia. "Ich zverejnenie je vecou svedomia príslušných krajín," poznamenal zdroj.

Zdroj vyhlásil, že v kauze s recipročnými čiernymi zoznamami postupujú "USA adekvátnejšie ako krajiny EÚ". "Analogický zoznam existuje aj vo vzťahu k občanom USA, ale treba poznamenať, že v tomto prípade sa naši americkí partneri správajú konštruktívnejšie ako európski," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok