Slovensko podľa Fica vznesie výhrady k utečeneckým kvótam

SITA
30.5.2015 15:43

Slovensko sa pridá k blokačnej skupine krajín, ktoré nesúhlasia s mechanizmom kvót migrantov. Premiér Fico upozornil, že aj Slovensko je vystavené riziku, ak by sa zostril konflikt na Ukrajine.

Slovensko podľa Fica vznesie výhrady k utečeneckým kvótam
SITA

Povzbudenie pre ďalších

Slovensko bude vznášať výhrady k projektu kvót migrantov, ktorý schválila Európska komisia. V RTVS to povedal predseda vlády Robert Fico s tým, že existujú aj ďalšie krajiny, ktoré nesúhlasia s mechanizmom kvót a hovoria v otázke migrantov o princípe dobrovoľnosti. Vznášanie výhrad v praxi znamená, že sa pridáme k blokačnej skupine krajín.

"Sústreďujeme sa dnes najmä na migrantov, ktorí sú už dnes v Taliansku či Grécku. Ak urobíme rozhodnutia, ktoré navrhuje Európska komisia, povzbudíme ďalšie 10-tisíce migrantov, ktorí sa budú valiť zo severnej Afriky do Európy," povedal Fico s tým, že aj Slovensko je vystavené riziku, ak by sa zostril konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou.

"Otázka je však iná. Koho trápilo, koľko migrantov prišlo do Maďarska pri probléme s kosovskými Srbmi? Nikto to neriešil. Je to malá krajina a nikoho to nezaujímalo. Ale keď sa to týka veľkých krajín ako Taliansko, Nemecko a Francúzsko, zrazu je to obrovský problém pre celú Európu," myslí si Fico.

Kritika v súvislosti s Líbyou

Predseda vlády v relácii kritizoval aj správanie sa niektorých štátov EÚ v súvislosti so zmenou režimu v Líbyi. V Líbyi bol podľa Fica nedemokratický režim, ktorý však ako tak fungoval a komunikoval so svetom. Niektoré členské štáty EÚ sa však podľa Fica rozhodli, že režim zničia a nikto nepovedal, čo v Líbyi nastane.

Fico dodal, že dnes Líbya ako štát neexistuje, sú tam vraždy, znásilnenia a teroristické útoky. Fico si teda kladie otázku "prečo má Slovensko niesť zodpovednosť za to, že niekto zobral spravodlivosť do vlastných rúk a riešil situáciu tak, že v Líbyi sa nedá žiť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok