Beňuš aj Málek s bronzom na majstrovstvách Európy vo vodnom slalome

TA3 TASR
30.5.2015 15:13

O prvý vzácny kov sa na 16. ME slalomárov na divokej vode v nemeckom Markkleebergu postaral pre slovenskú výpravu singlista Matej Beňuš. Skončil bronzový, keď ho od zlatého Slovinca Savšeka delilo 2,48 sekundy, striebro so stratou 0,45 sekundy získal Nemec Sideris Tasiadis.

Beňuš aj Málek s bronzom na majstrovstvách Európy vo vodnom slalome
SITA/Ján Slovák

Z minima vyťažili maximum

Druhú bronzovú radosť pre Slovákov vyplavil umelý kanál v nečakanej podobe. Tretiu priečku mladého kajakára Andreja Máleka očakával málokto, pred ním figurovali už len víťazný Francúz Neveu a druhý Nemec Alexander Grimm. Ďalší slovenský kajakár vo finále Martin Halčin skončil s dvoma vynechanými bránkami na 15. mieste.

Tesne pred finále sa prehnal nad Kanuparkom silný dážď, no trvalo len pár minút, aby sa silný vietor utíšil, zasvietilo slnko a singlisti mali prijateľné počasie. Doprialo aj Matejovi Beňušovi, a to nečakaným spôsobom. "Som prekvapený, že s takou jazdou mám medailu," hneď reagoval. "Celú spodnú polovicu trate som bojoval, bola až nezrozumiteľne v druhej časti postavená na ľavákov. Na prvom medzičase som mal náskok 3,5 sekundy, v spodnej časti som neurobil žiadnu väčšiu chybu a náskok stratil."

Bronz teší, Matej Beňuš si rozšíril zbierku na ME na tri individuálne medaily (0-1-2). "Z minima som vyťažil maximum, na dvoch ľavákov, ktorí ma zdolali, som časovo nemal. Spokojný som, no nemám k tomu aj primeranú radosť. Praváci to mali nesmierne ťažké, inak sme však chodiť nemohli, buď by sme príliš riskovali, alebo sme si museli zvoliť cestu naokolo bránky. Nesmel som sa plašiť, začať bolo treba pokojne. Táto medaila ma určite povzbudila, sú to druhé najdôležitejšie preteky v sezóne, takže som veľmi spokojný."

Pochválil ho aj tréner

Aj tréner Juraj Minčík svojho zverenca chválil, pretože postavené bránky priali viac ľavákom a brzdili pravákov, ako Mateja Beňuša. "Keď sa na to odborne pozrieme, sme veľmi neradi, keď sa takáto trať postaví, lebo to nie je vierohodné a predovšetkým rovnaké. Toto by sa nemalo stávať aj preto, že sa jazdí na desatinky, stotinky.

Samozrejme, praváci, či ľaváci začali okamžite inak rozmýšľať, Ak v F1 sú zákruty pre všetkých rovnaké, u nás, keď sa pádluje na jednu, druhú ruku, je to iné. Rozšírila sa aj miera taktiky pre pravákov, ak nechceli extrémne riskovať, museli zvoliť niektoré prejazdy na er zadom, a to je hneď sekunda, dve navyše. Napríklad Maťo do polovici trate viedol o tri, štyri sekundy a dole to všetko na ľavákov, ktorí mali v závere miernu výhodu, stratil. Kto je však výnimočný, mal by aj napriek tomu vyhrávať."

Tri jazdy a bronz na ME, doslova rýchlovka. Juraj Minčík: "Boli sme tu prezieravo pred tromi týždňami na sústredení, lebo sme vedeli, že tréningov bude málo. Pojazdili sme si, no vždy je lotéria kto čo postaví, pretože stavitelia sa žrebujú. Štastie však praje pripraveným. Veľmi som optimista nebol, že Matej vydrží na medailovom mieste, za ním štartovali ešte dvaja ľaváci, Čech Ježek to našťastie pokazil. Matej si zaslúži poďakovanie, celý víkend to nebolo stopercentné na vode, no napriek tomu získal medailu, čo teší dvojnásobne."

Seniorský debut s bronzom

Bronzový kajakár Andrej Málek si mohol v duchu odratúvať, kto ho ešte preskočí vo finálovom poradí. Keď už bolo jasné, že mu pripadne bronz, už sa mohol oddávať radosti. "Finálová jazda bola dobrá, jedna chybička ma trochu mrzí, no na takejto trati sa ťažko všetkému vyhnúť. Bolo to s jedným ťukom, ten najviac mrzí, no loď mi šla tak, ako som si predstavoval."

Andrej Málek, zverenec Pavla Ostrovského v bratislavskom ŠKP, si ťukol v semifinále poslednú bránku. "Vždy to mrzí," povedal, "vo finále však všetci idú cez bránky natesno, ťuky sa pritrafia, nikto nekalkuluje, či niečo vypustí."

Pohľad na tabuľu hrial. "Sú to moje prvé majstrovstvá Európy medzi seniormi, dúfal som, že skončím v prvej dvadsiatke, s ňou by som bol spokojný, takže je zrejmé, že som sa trošku prekvapil. Na začiatku sezóny som zmenil loď, trochu mi to pomohlo, som s ňou spokojný. A keď sa to rozbehne, už to ide a naopak, keď sa na začiatku trápite, ťažko sa dostávate do správneho tempa. Keď je medaila, je to už ozajstný úspech. Všetko sa maže, aj ten finálový ťuk, teraz prežívam šťastné chvíle. Nejaké ciele ma lákajú, no predčasné by bolo o nich hovoriť, aj o olympiáde, kam si treba vyjazdiť miestenku."

Je v ňom veľká perspektíva

Tréner reprezentácie kajakárov Peter Cibák: "My sme od Andreja dosť čakali, potešilo, že to prišlo takto rýchlo, dokázal to už na nedávnych majstrovstvách sveta do 23 rokov s bronzom, je v ňom veľká perspektíva.

Výborne sa s ním spolupracuje, vychádzame dobre, a to je základ všetkého, dá si vždy poradiť. Teraz máme silnú trojku kajakárov, v ktorých sa ukrýva veľa, buď to vyjde jednému, alebo druhému."

Finálové výsledky

C1m: 1. Benjamin Savšek (Slovin.) 97,70 (2), 2. Sideris Tasiadis (Nem.) 98,15 (2), 3. Matej Beňuš (SR) 100,18 (0), 4. Luka Božič (Slovin.) 100,42 (0), 5. Aleksandr Lipatov (Rus.) 102,12 (0), 6. Alexander Slafkovský (SR) 102,15 (6)

K1m: 1. Boris Neveu (Fr.) 90,80 (0), 2. Alexander Grimm (Nem.) 92,07 (0), 3. Andrej Málek (SR) 94,02 (2), 4. Daniele Molmenti (Tal.) 94,14 (0), 5. Peter Kauzer (Slovin.) 94,71 (0), 6. Jiří Prskavec (ČR) 95,72 (2), .... 15. Martin Halčin (SR) 203,03 (104)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok