Pri pobreží Japonska došlo k silnému zemetraseniu vo veľkej hĺbke

TASR
30.5.2015 14:36

Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,5, ktoré ale vzniklo v extrémnej hĺbke, zasiahlo japonské Boninské ostrovy.

Pri pobreží Japonska došlo k silnému zemetraseniu vo veľkej hĺbke
SITA/AP

Zemetrasenie v extrémnej hĺbke

Jadrová elektráreň vo Fukušime, ktorú pred štyrmi rokmi poškodilo rozsiahle zemetrasenie s magnitúdou 9,0 nehlásila výskyt žiadnych abnormalít rovnako ako ďalšie jadrové zariadenia.

Prevádzku rýchlovlaku Šinkansen na trati medzi Tokiom a Ósakou na chvíľu zastavil výpadok elektriny a niektoré ďalšie vlaky v Tokiu zastavili z bezpečnostných dôvodov, v dôsledku čoho sa pred niektorými železničnými stanicami tokijskej oblasti nazbierali davy ľudí dochádzajúcich za prácou vlakom.

K zemetraseniu došlo v extrémnej hĺbke 590 kilometrov pri Boninských ostrovoch, v Japonsku nazývaných Ogasawara, južne od Tokia. Nezvyčajné bolo, že otrasy zaznamenali na väčšie územia Japonska.

Žiadni zranení ani škody

"Bol to veľmi silný otras. Náš budhistický svätostánok sa divoko nakláňal do strán," uviedla obyvateľka ostrova Hahadžima Mičiko Oritová vo vysielaní televízie NHK. "Nikdy som nič podobné nezažila, bolo to desivé." Dodala, že situácia na ostrove, ktorý sa nachádzal v blízkosti epicentra, je normálna.

Žiadne významné škody ani zranenia neboli hlásené, hoci tokijskú záchrannú službu volali ľudia, ktorí utrpeli zranenia pri páde, uviedla televízia.

V meste Čiba východne od Tokia vyzývali úrady cez amplióny ľudí, aby zachovali pokoj. Žiadne škody však nebolo vidno.

Nehrozilo nebezpečenstvo tsunami

"Keďže malo magnitúdu 8,5, bolo to veľmi veľké zemetrasenie, ale našťastie bolo vo veľkej hĺbke 590 kilometrov," uviedol v televízii expert z centra pre výskum zemetrasení na Tokijskej univerzite Naoki Hirata. "Otrasy však bolo cítiť na veľkom území... Našťastie, keďže to bolo tak hlboko, nehrozilo nebezpečenstvo tsunami."

Elektrárenská spoločnosť Tepco uviedla, že v poškodenej jadrovej elektrárni Fukušima nezaznamenali po dnešnom zemetrasení žiadne abnormality.

Zemetrasenie z 11. marca 2011 s magnitúdou 9,0, vyvolalo tsunami, ktoré pripravilo o život takmer 20.000 ľudí a spôsobilo topenie sa jadra v jadrovej elektrárni Fukušima Daiči.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok