Blatter sa neobáva zatykača, necíti ani osobnú zodpovednosť

TASR TA3
30.5.2015 09:21

Medzinárodnou futbalovou federáciou otriasa korupčný škandál. Jej staronový šéf Sepp Blatter sa zatknutia neobáva. Tvrdí, že nedovolí, aby niekoľkí zničili tvrdú prácu väčšiny.

Blatter sa neobáva zatykača, necíti ani osobnú zodpovednosť
SITA/AP

Zatýkanie označil za individuálny problém

Opätovne zvolený prezident Medzinárodnej futbalovej federácie Joseph Blatter tvrdí, že sa neobáva zatknutia svojej osoby v súvislosti s korupčným škandálom, ktorý v uplynulých dňoch otriasol inštitúciou. Stredajšie zatknutie siedmich funkcionárov označil za individuálny problém. "Nedovolím, aby niekoľkí zničili tvrdú prácu väčšiny," povedal Švajčiar, ktorý v korupčnej kauze necíti osobnú zodpovednosť.

"Vyšetrovatelia majú právo vykonávať svoju prácu, pokiaľ sa to deje korektným spôsobom. Neobávam sa však toho, že by mohli prísť na niečo nekalé v súvislosti s mojou osobou," vyhlásil Blatter na tlačovej konferencii, ktorou sa vo švajčiarskom Zürichu skončil 65. Kongres FIFA. Na ňom ho delegáti 209 členských krajín potvrdili v kresle prezidenta, v ktorom sedí nepretržite od roku 1998.

Ďalší výročný kongres FIFA sa uskutoční v máji 2016 v Mexicu City, v roku 2017 bude hostiteľom delegátov členských krajín FIFA Kuala Lumpur.

Vzdal sa kandidatúry

"Dnešok bol ďalším temným dňom v Zürichu," reagoval bezprostredne po výsledku volieb Luis Figo. "FIFA prehrala, ale predovšetkým prehral futbal a prehrali všetci, ktorým na ňom naozaj záleží," povedal.

Figo bol najskôr jedným z troch oficiálnych protikandidátov 79-ročného Švajčiara v boji o prezidentský post. Minulý týždeň sa však kandidatúry vzdal.

Označil ho za diktátora

"Blatter nemôže riadiť svetový futbal," zdôraznil Figo. "Vedel o korupcii, vplyvoch a ilegálnych obchodoch a ak nevedel, ako sám tvrdí, tak preto, že nemá schopnosti viesť FIFA. Neexistuje žiadny iný spôsob, ako analyzovať tento problém."

Ešte pred začiatkom kongresu Figo označil Blattera za diktátora a k odstúpeniu od kandidatúry vyhlásil: "Odmietam byť súčasťou volebného procesu, ktorý smeruje k poskytnutiu absolútnej moci pre jediného muža."

Blatter adresoval Platinimu a USA tvrdé slová

"Je tu nenávisť, ktorá neprichádza iba od jednej osoby v UEFA, ale z UEFA ako organizácie," povedal Blatter. Prezident únie Michel Platini vyzval pred kongresom FIFA v Zürichu Blattera, aby odstúpil. "Odpúšťam každému, no nezabúdam," odkázal po úspešnej voľbe staronový prvý muž svetového futbalu.

Zatknutie siedmich funkcionárov FIFA dva dni pred voľbou nebola podľa Blattera náhoda. "Sú tu neklamné náznaky. Američania sa uchádzali o MS 2022, no prehrali. Nesmieme tiež zabúdať, že USA sú hlavným sponzorom Hašemitského kráľovstva, teda krajiny môjho protikandidáta. Táto vec nevonia dobre," tvrdí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok