Militanti ovládli veľkú časť sýrskej provincii Idlib

SITA
29.5.2015 21:25

Iba deň po zisku mesta Aríha, jednej z posledných bášt v rukách sýrskej armády v provincii, militanti získali prinajmenšom ďalšie štyri dediny.

Militanti ovládli veľkú časť sýrskej provincii Idlib
SITA/AP

Aríhu majú už pod kontrolou

Militanti napojení na organizáciu al-Kájda podľa informácií ľudskoprávnych aktivistov stále viac napredujú v severozápadnej sýrskej provincii Idlib po tom, ako sa vo štvrtok v noci zmocnili mesta Aríha, jednej z posledných dôležitých bášt v rukách vládnej armády v provincii. Informovala o tom v piatok Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv.

Organizácia uviedla, že militanti z organizácie Armáda Fatahu sa v piatok zmocnili prinajmenšom štyroch ďalších dedín v provincii, a to iba deň po tom ako obsadili Aríhu. Aliacia Armáda Fatahu pozostáva zo siedmich ozbrojených militantných frakcii vrátane sýrskej odnože al-Kájdy, ktorá vystupuje pod názvom Front an-Nusrá.

Straty územia už od konca marca

Sýrska armáda strácala v prospech militantov z Frontu an-Núsra veľké časti provincie Idlib už od konca marca, kedy sa im podarilo dobyť provinčnú metropolu s rovnomenným názvom Idlib. Militanti sa po posledných ziskoch stále viac blížia k provincii Ládikíja, ktorá je baštou sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

Podľa informácii SOHR zároveň v uplynulých dňoch usmrtili minimálne 13 sýrskych vojakov, ktorých najprv v Aríhe zajali, pričom ďalších 18 zabili pri pokuse o útek z mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok