Rusko vydalo čiernu listinu európskych politikov

ČTK
29.5.2015 20:52

Zoznam európskych politikov, ktorým Rusko zakázalo vstup na svoje územie, obsahuje 80 až 90 mien. Podľa holandského premiéra ho Moskva zaslala ambasádam. Európska únia žiadny oficiálny zoznam ešte nemá.

Rusko vydalo čiernu listinu európskych politikov
SITA

Listinu zaslalo ambasádam

Rusko vydalo zoznam európskych politikov, ktorým zakázalo vstup na svoje územie. Povedal to holandský premiér Mark Rutte. Podľa neho bol zoznam politikov na „čiernej listine“ zaslaný už vo štvrtok príslušným ambasádam. Podľa novín Het Laatste Nieuw je na listine napríklad bývalý belgický premiér a v súčasnosti poslanec Európskeho parlamentu Guy Verhofstadt, ktorý podporuje ruské opozičné strany.

Rutte sa domnieva, že ide o odvetu za európske sankcie voči Rusku a európsky sankčný zoznam osôb, ktoré majú do EÚ zakázaný vstup a zmrazený európsky majetok. Tieto kroky nasledovali po vlaňajšej ruskej anexii  Krymu a konflikte na východnej Ukrajine.

Na ruskom zozname je údajne 80 až 90 mien a figurujú na ňom dvaja holandskí poslanci a jeden holandský europoslanec.  "Listina nie je založená na medzinárodnom práve, nie je transparentná a nie je možné ju nejakým spôsobom napadnúť," povedal Rutte.

Únia zoznam nemá

Hovorkyňa diplomacie Európskej únie uviedla, že Rusko síce v posledných mesiacoch neumožnilo vstup niektorým európskym politikom, ale žiadny oficiálny zoznam doposiaľ nedodalo. Únia však údajne zaznamenala, že Rusko odovzdalo zoznam ambasádam. "Nemáme ale žiadne informácie o jeho právnom základe alebo o kritériách,“ dodala.

"Ide o ďalší dôkaz toho, že Putinove Rusko sa stalo totalitným štátom, ktorý nemá žiadnu úctu k občianskym slobodám," reagoval Verhofstadt, ktorý udržiaval úzke kontakty so zavraždeným  ruským opozičným politikom Borisom Nemcovom a ktorý navštívil opozičného politika a aktivistu Alexeje Navaľného počas jeho domáceho väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok