Čadskí vojaci zabili 33 radikálov z hnutia Boko Haram

ČTK
29.5.2015 16:23

Čadskí vojaci v ostrých bojoch s radikálnym hnutím zabili 33 extrémistov. Boko Haram zabavili aj ľahké zbrane a granáty. Armáda prišla pritom o štyroch mužov.

Čadskí vojaci zabili 33 radikálov z hnutia Boko Haram
SITA/AP

Ťažké boje na jazere

Najmenej 33 radikálov z nigérijského hnutia Boko Haram zabila čadská armáda v ťažkých bojoch na jednom z ostrovov na Čadskom jazere. Pri akcii zahynuli aj štyria vojaci. Oznámilo to velenie čadských ozbrojených síl. "Snažili sa nás na ostrove Choua napadnúť, ale my sme ich odrazili," povedal hovorca armády. Čadskí vojaci podľa neho zabavili milíciám Boko Haram niekoľko ľahkých zbraní a protitankových granátov.

Letectvo od štvrtka vedie cielené údery na pozície Boko Haram na Čadskom jazere. Ostrov Choua leží neďaleko miesta, kde sa stretávajú hranice Čadu, Kamerunu, Nigeru a Nigérie.

Na Čadskom jazere a v jeho okolí zúria v posledných mesiacoch ťažké boje, najmä v Nigeri a Nigérii, kde sa ujal funkcie nový prezident Muhammadu Buhari. Radikáli z Boko Haram podnikajú výpady aj na čadskom území.

Hnutie zabilo tisíce ľudí

Počas šiestich rokov povstalci z Boko Haram na severovýchode Nigérie zavraždili  už vyše 15.000 ľudí, asi tri milióny museli pre násilnosti opustiť svoje domovy. Regionálnej misii piatich štátov sa však podarilo  v posledných mesiacoch vytlačiť radikálov z mnohých území.

Nový nigérijský prezident vo svojom prejave sľúbil  zosilniť boj proti Boko Haram, ktoré označil za "bezduchú, bezbožnú skupinu, veľmi vzdialenú od islamu". Účinnosť postupu proti radikálom chce zvýšiť napríklad vytvorením nového ústredného velenia v Maiduguri, metropole štátu Borno, ktorý je baštou islamistov na severovýchode Nigérie. Víťazstvo nad Boko Haram podľa nového prezidenta nikdy nebude úplné, pokiaľ  sa nepodarí nájsť vyše 200 dievčat unesených vlani v apríli z gymnázia v Chiboku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok