Balkán láka internetových vizionárov, ich nové mikroštáty môžu mať význam

TA3
30.5.2015 10:00

Veľkú mediálnu pozornosť si v poslednej dobe vyslúžil Čech, ktorý vyhlásil nový zvrchovaný štát medzi Srbskom a Chorvátskom. Nasledujú ho ďalší. Odborníci upozorňujú, že nemusí ísť len o bláznov a takéto činy môžu mať význam.

Balkán láka internetových vizionárov, ich nové mikroštáty môžu mať význam
SITA/AP

Hongkong na Dunaji?

Balkánske štáty zažili v minulosti niekoľko krvavých konfliktov a len ťažko k sebe hľadali cestu. Práve územie tohto európskeho polostrova sa v poslednej dobe stála pôdou na zvláštne experimenty s mikronárodmi.

Nemajú síce uznanie medzinárodného spoločenstva, ale o to väčšie sú ich ambície. Takzvaný Liberland by sa rád videl ako Hongkong na Dunaji, krajinka s názvom Enkláva sa zase vidí ako ctihodná konštitučná monarchia.

K založeniu nového štátu potrebujú jeho zakladatelia územie. V západných krajinách je zväčša každý kus pôdy vysporiadaný. Na Balkáne sa križujú mnohé záujmy a len po rozpade bývalej Juhoslávie sa v regióne objavilo sedem nových štátov s mnohými pohraničnými spormi.

Takýto kus územia nikoho alebo „terra nullius“ našla skupina Poliakov pre Kráľovstvo Enkláva medzi Chorvátskom a Slovinskom a Čech Vít Jedlička pre Liberland medzi Chorvátskom a Srbskom.

Ako napísal britský denník Telegraph, termín balkanizácia naberá nový význam s vytváraním nových a samodeklarovaných krajín v pohraničí.

Nájsť si fliačik zeme

Piotr Wawrzynkiewicz s priateľmi sa od miestnych dozvedel, že v blízkosti slovinského mesta Metlika je nevyužitý pás územia. Na fliačiku spornej zeme medzi Chorvátskom a Slovinskom založil spolu s krajanmi z Poľska Kráľovstvo Enkláva. Pred 23. aprílom išlo o územie nikoho.

Kráľovstvo berie samo seba vážne, má už aj po voľbách, z ktorých vzišiel parlament. Malo by ísť o konštitučnú monarchiu, v ktorej doteraz získalo občianstvo vyše 130 ľudí. Oficiálnym platidlom je kryptomena dogecoin.

Podobný priebeh mal aj oveľa viac medializovaný pokus Čecha Víta Jedličku o založenie Liberlandu na brehu Dunaja, na území medzi Chorvátskom a Srbskom. Liberland založený pred mesiacom sa definoval ako "štát všetkých občanov, ktorí chcú žiť a nechať žiť".

Rodiace sa pseudoštátiky sa stretávajú s ťažkosťami. To, čo na prvý pohľad vyzerá ako nikomu nepatriace územie, je v skutočnosti priesečníkom mnohých záujmov.

Balkans_Liberland-88ad0471ffdf401c85049a7ca913b629.JPEG

Hrozbou pohraničníci aj poľovníci

Do Liberlandu sa nesmie ísť autom, pretože územie leží v ochrannom vodnom pásme. Chorvátski pohraničníci neostýchajú udeľovať pokutu 2 500 kún.

A keď sa sarajevskí novinári z Dnevni Anaz snažili dostať do Liberlandu na bicykli, hliadka im dala dobrú radu: "Môžete tam ísť, ale mali by ste vedieť, že je práve poľovnícka sezóna. Keď prídete k závore, radšej sa otočte, aby si vás nejaký poľovník nesplietol s divokou sviňou."

Napokon sa na „svoje“ územie nedokázal dostať ani Jedlička. Chorváti ho zadržali a opakovane pokutovali.

Internet je ideálnym prostriedkom

Trend vyhlasovania mikronárodov nie je nový, ale internetovej dobe zažíva zlatú éru. Prostredníctvom sociálnych sietí je jednoduchšie naverbovať tisícky virtuálnych občanov.

Zakladateľ Liberlandu Jedlička najprv uvažoval, že vyhovie záujemcom, ktorí sa mu prihlásia emailom. Žiadosti však natoľko zahltili jeho schránku, že musel pripraviť pre záujemcov filter - oficiálny formulár.

„Môžete požiadať o občianstvo, ale registračný proces bude nejaký čas trvať. Môžete sa zaregistrovať, ale ak nám nechcete pomôcť hneď teraz, potom budete musieť čakať dlhú dobu, než sa dostanete na rad," vysvetlil „prezident“ Jedlička pre spravodajský server Sputnik.

Balkans_Liberland-f2b7d13a006f4d88babd142988ca1a9c.JPEG

Odpovede na regulácie

Obe malé krajiny vznikli akoby z frustrácie zo súčasných pravidiel. Štátny paternalizmus, regulácie zo strany Európskej únie – to všetko podnecuje hľadanie nových ciest fungovania v spoločenstvách. Nové mikronárody chcú fungovať bez zväzujúcich pút štátu, ale napriek tomu s pomocnou rukou komunity. Doterajšia skúsenosť s verejnou správou ich znechucuje. Do hry vstupuje aj oslobodenie sa od bremena daní.

Jeden zo zakladateľov Enklávy Wawrzynkiecz vysvetlil základnú filozofiu založenia jednoducho. Enkláva je miesto, "kde každý, bez ohľadu na farbu pleti, náboženstva alebo národnosti bude môcť vyjadriť svoje názory, študovať zadarmo a zarobiť si peniaze bez obáv z daní."

Aj Jedlička chce mať svoj liberlandský mikronárod s nulovým daňovým zaťažením. Sám chcel žiť prevažne vo svojej novej krajine, aby nemusel podliehať vysokému daňovému zaťaženiu v Českej republike.

Potrebuje Európa experimenty?

Myšlienka nezávislého komunitného života nie je nová. Seelandské kniežatstvo v Severnom mori nie je len opustená ropná plošina s niekoľkými trvalými obyvateľmi, ktorí si strážia v peňaženke seelandský dolár. O panstvo rodiny Batesovcov mala záujem aj rozsiahla databáza torrentov The Pirate Bay. Na umiestnenie serverov s nelegálnym obsahom môže byť štátik vymykajúci sa všetkým medzinárodným zvyklostiam vhodným miestom.

Pri Kodani zase Slobodné mesto Christiania priťahuje nonkonformných a novodobých libertariánov od 70. rokov.

Môže mať vízia zopár rojkov reálny potenciál? V súvislosti s Liberlandom sa často spomína Jedličkovo tvrdenie o vybudovaní „Hongkongu na Dunaji“. Nemusí to byť márne.

„Ekonomicky hynúca Európa potrebuje experimentovanie tohto typu, a nie ďalšie diskusie o podpore biopalív, obmedzovaní predajnej doby v supermarketoch alebo kvótach pre ženy vo vedení firiem,“ tvrdí pre český týždenník Reflex profesor ekonómie Josef Šíma.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok