Česká ekonomika v prvom kvartáli rástla rekordným tempom

SITA
29.5.2015 12:30

Česká ekonomika v prvom kvartáli rástla najrýchlejším tempom od roku 1996. Hrubý domáci produkt krajiny vzrástol v období januára až marca medzikvartálne o 3,1 % a prekonal tak predbežný odhad českého štatistického úradu na úrovni 2,8 %.

Česká ekonomika v prvom kvartáli rástla rekordným tempom
ČTK

Pozitívny výsledok podporili najmä spracovateľský priemysel a nerovnomerný výber spotrebnej dane z tabakových výrobkov, ktorý ovplyvnil porovnávaciu základňu v roku 2014. Oproti prvému štvrťroku vlaňajška posilnila česká ekonomika o 4,2 %, čo je najviac od roku 2007. Aj medziročný rast prekonal predbežný odhad štatistického úradu, podľa ktorého mal dosiahnuť 3,9 %.

Medziročná miera inflácie zostala na úrovni 0,5 %. Vysoké tempo rastu českého hospodárstva teda pravdepodobne nezmení rozhodnutie centrálnej banky, ktorá udržiava slabý kurz koruny. Česká národná banka sa totiž od roku 2013 snaží, aby koruna neposilnila viac ako na úroveň 27 CZK/EUR a plánuje túto politiku uplatňovať prinajmenšom do druhej polovice roka 2016.

Aj poľskému hospodárstvu sa darilo. Poľský HDP podľa sezónne upravených údajov poľského štatistického úradu v prvom kvartáli medzikvartálne posilnil o 1,0 %. Oproti rovnakému štvrťroku minulého roka sa poľské hospodárstvo zväčšilo o 3,5 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok