Blatter zostáva na čele FIFA, jeho vyzývateľ odstúpil

SITA
29.5.2015 11:26

Sepp Blatter zostáva prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie. Jeho jediný vyzývateľ, jordánsky princ Ali bin Al-Husejn, z volebného boja odstúpil pred druhým kolom tajného hlasovania.

Piaty mandát

V prvom kole ani jeden z kandidátov nezískal potrebné minimálne dve tretiny platných hlasov, teda 140 (Blatter 133, Al-Husejn 73). V druhom kole by stačila uchádzačovi na úspech už len jednoduchá väčšina. V prvom kole odovzdalo volebné lístky všetkých 209 členských asociácií FIFA, platných bolo 206.

Sedemdesiatdeväťročný Švajčiar je šéfom svetového futbalu od roku 1998, predtým svoj post obhájil aj v rokoch 2002, 2007 a 2011, čaká teda naňho už piaty mandát. Hlasovanie bolo vrcholom dvojdňového zasadnutia vo švajčiarskom Zürichu. Blatter je členom FIFA od roku 1975, začal ako technický riaditeľ. Túto funkciu vymenil o šesť rokov neskôr za miesto generálneho sekretára. Tým bol do roku 1998, keď ho zvolili za prezidenta. Okrem toho pôsobí v Medzinárodnom olympijskom výbore (od 1999).

 

Nikto nie je perfektný

"Mám vás rád, mám rád túto prácu. Nie som perfektný, nikto nie je. Verím, že odvedieme dobrú robotu a sľubujem, že svojmu nástupcovi odovzdám silnú organizáciu. Ďakujem, ďakujem, ďakujem," vyhlásil pred prítomnými delegátmi Blatter a počas prejavu si dokonca aj zavtipkoval.

Hlasovanie bolo vrcholom 65. kongresu FIFA v Hallenstadione vo švajčiarskom Zürichu. Sepp Blatter dvojdňové zasadanie zakrátko po svojom znovuzvolení oficiálne ukončil.

Platini v opozícii

Prezident Európskej futbalovej únie Michel Platini je naďalej neoblomne v opozícii voči znovuzvolenému lídrovi Medzinárodnej futbalovej federácie Seppovi Blatterovi. "Som hrdý, že UEFA bránila hnutie, ktoré podporovalo rekonštrukciu FIFA. Zmeny sú nevyhnutné, pokiaľ má celosvetová organizácia znovu získať svoju dôveryhodnosť," tvrdil 59-ročný Francúz a zagratuloval neúspešnému kandidátovi, Alimu bin Al-Husejnovi: "Blahoželám môjmu priateľovi Princovi Alimu k pozoruhodnej kampani. Ďakujem všetkým národným asociáciám, čo sa zaňho postavili." Platini po Blatterovej ďakovnej reči zostal sedieť a neaplaudoval.

O dve desaťročia starší Švajčiar zasa varoval európsky futbal, že mu hrozí strata vplyvu vo výkonnom výbore FIFA. "Konfederácie musia mať rovnomernejšie zastúpenie," predznamenal staronový šéf riadiaceho orgánu svetového futbalu. UEFA má v súčasnosti vo VV osem z 25 kresiel, disponuje tiež tromi z ôsmich postov viceprezidenta FIFA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok