Nečasovej megakauza viedla k pádu českej vlády, skončila sa fiaskom

TASR
29.5.2015 11:05

Kauza, ktorá vyústila do pádu českej vlády, skončila podľa žalobcov ako fiasko. Všetci zainteresovaní sú podľa verdiktu súdu nevinní.

Žiadali pre ňu 3,5 roka

Obvodný súd pre Prahu 1 zbavil dnes Janu Nečasovú (predtým Nagyovú) obžaloby zo zneužitia právomoci úradnej osoby. Žalobca žiadal pre Nečasovú 3,5 roka väzenia.

Súd zbavil obžaloby aj spoluobvinených šéfov rozviedky Ondreja Páleníka, Milana Kovandu a Jana Pohůnka. Verdikt ešte nie je právoplatný. Súčasná manželka expremiéra Petra Nečasa na vyhlásenie rozsudku neprišla, informoval český spravodajský portál Novinky.cz.

Nečas skončil ako premiér aj predseda

Niekdajšia šéfka kancelárie premiéra Nečasa bola spolu s troma bývalými vysokopostavenými predstaviteľmi Vojenského spravodajstva obžalovaná zo zneužitia právomoci úradnej osoby. Podľa obžaloby Nečasová v roku 2012 zneužila rozviedku na sledovanie vtedajšej manželky premiéra Nečasa Radky.     

Žalobca Rostislav Bajgar žiadal pre Nečasovú 3,5 roka väzenia a obdobné tresty aj pre zvyšných troch spoluobžalovaných. Obhajca Nečasovej Eduard Bruna navrhoval, aby jeho klientku zbavili obžaloby alebo jej udelili alternatívny trest, napríklad domáce väzenie či verejnoprospešné práce.     

Kauza vyústila v polovici júna 2013 do pádu Nečasovej koaličnej vlády. On samotný vtedy takisto odstúpil z funkcie predsedu ODS, pripomenul český portál Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok