Vstupnú bránu do areálu Bratislavského hradu zakryli čiernym súknom

TASR
28.5.2015 20:34

Občianski aktivisti obalili vstupnú bránu do areálu Bratislavského hradu čiernym súknom. Vyjadrili tak nesúhlas s výstavbou podzemných garáží v blízkosti rímsko-keltských pamiatok na hrade.

Vstupnú bránu do areálu Bratislavského hradu zakryli čiernym súknom
TASR/Štefan Puškáš

Hovoria o porušení ústavy

Stretnutie označili odporcovia garáží za "pohreb našich dejín". Pred hradom si postavili pódium, akciu kontrolovali policajti. "Keltsko-rímske pamiatky si musíme vážiť, inde si ich nevyrobíme. Hrad má symbolickú hodnotu, ktorú si nevážime," uviedla v stanovisku archeologička Tatiana Štefanovičová.

Tá sa na akcii zúčastniť nemohla, stanovisko za ňu prečítala Monika Kozelová z občianskeho združenia SOS Bratislavský hrad. Za združením sú aktivisti, archeológovia, architekti či umelci. Tí sú naďalej presvedčení, že pri stavbe garáží neboli pamiatky dostatočne uchránené. V tejto súvislosti budú aktivisti požadovať aj vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti.

"Boli porušené zákony, ale aj samotná ústava, ktorá zaväzuje k ochrane kultúrnych a historických pamiatok," povedal Predseda komory reštaurátorov Juraj Puškár.

Vzdávajú sa?

Na pódiu pred hradom sa vystriedali členovia iniciatívy i odborníci, hovorili o nesplnených sľuboch šéfa Kancelárie Národnej rady Daniela Guspana, predsedu parlamentu Petra Pellegriniho či architekta Ivana Masára. Na stretnutie prišlo podľa organizátorov do 500 ľudí.

Boli medzi nimi študenti, dôchodcovia, rodičia s malými deťmi i viacerí opoziční politici. Pristavili sa aj niektorí zahraniční turisti. "Poslanci majú v blízkosti niekoľko garáží a idú si robiť ďalšiu a kopať do pamiatok. Akákoľvek pamiatka takéhoto významu by nemala byť ničená pre garáže," myslí 26-ročná Miriam.

Na stretnutie prišla aj 85-ročná Elena, pri chôdzi si pomáhala palicou. Príhovory organizátorov počúvala na skladacej stoličke, ktorú si priniesla. "Nepáči sa mi, že toto stretnutie nazvali pohrebom. Znamená to, že sa už vzdávajú. Keď niečo pochováte, tak už nie je za čo bojovať. Treba ísť ďalej, nie sa vzdávať," povedala.

Bratislavský hrad aktivisti (TASRŠtefan Puškáš).jpg

Početné kontroly

Kancelária NR tvrdenia aktivistov odmieta. "Ohradzujeme sa voči klamstvám a obvineniam z nezákonných postupov pri rekonštrukcii a dostavbe areálu Bratislavského hradu," uviedol jej tlačový odbor. So všetkými pamiatkami a nálezmi sa podľa Kancelárie zaobchádza v súlade s rozhodnutiami a pod dozorom Krajského pamiatkového úradu, a teda v súlade so zákonom.

"Tieto fakty potvrdili aj početné kontroly a inšpekcie dozorných orgánov pamiatkovej starostlivosti. Zhodlo sa na tom aj odborné grémium, kde boli aj zástupcovia iniciatívy SOS Bratislavský hrad, ale aj zahraniční experti, dokonca aj tí, ktorých nominovala iniciatíva," dodal tlačový odbor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok