Bratislava bojuje proti hazardu, primátor a starostovia spustili petíciu

TASR
28.5.2015 13:49

V hlavnom meste chcú zakázať hazardné hry. Na to je však potrebných 120.000 podpisov. Primátor a starostovia spustili petíciu.

Bratislava bojuje proti hazardu, primátor a starostovia spustili petíciu
SITA

Chcú 120.000 podpisov do konca roka

V Bratislave začali zbierať podpisy na petíciu, ktorou chcú na území mesta zakázať hazardné hry. Aby to mohla Bratislava urobiť sama od seba, potrebuje aspoň 120.000 podpisov. Bratislavský primátor a starostovia, ktorí tvoria petičný výbor, dúfajú, že sa im to do konca roka podarí. Petíciu chcú dávať obyvateľom podpisovať na rôznych kultúrnych či športových podujatiach mestských častí.

"Výskyt hazardu v Bratislave presiahol únosnú mieru. Počet kasín a hracích automatov ničí Bratislavu, vytvára sociálne problémy a ničí naše rodiny. Trend európskych miest je úplne opačný, Viedeň a Brno vytlačilo hazard zo svojich ulíc, Praha hazard ide zakázať," uviedol primátor Ivo Nesrovnal.

 

 

Cieľom je Všeobecne záväzné nariadenie

Podstatou petície je žiadosť obyvateľov Bratislavy vo veku od 18 rokov adresovaná mestskému zastupiteľstvu na prijatie všeobecne záväzného nariadenia. Tým má byť ustanovené, že hazardné hry nemožno na území mesta prevádzkovať. Aby bola petícia záväzným podkladom pre nové VZN, musí ju podpísať minimálne 30 percent dospelých Bratislavčanov.

Samotné nariadenie musí prijať hlavné mesto ako obec s platnosťou pre celé svoje územie. Mestské časti Bratislavy totiž podľa platného zákona nemajú právomoc takéto nariadenie prijať. "Do doby, kým dobehne petícia, chceme zaviesť dočasnú reguláciu hazardu a pomocou VZN obmedziť otváracie hodiny týchto prevádzok," dodal Nesrovnal.

Primátor pripomína, že v súčasnosti samospráva ťahá v boji s hazardom za kratší koniec. "Licenčný povoľovací prístup pre žiadateľa je v zákone formulovaný ako nárokovateľný, to znamená, že ak prevádzkovateľ splní všetky zákonné podmienky, hlavné mesto mu individuálnu licenciu musí vydať," vysvetľuje. Mesto podľa neho nechce v budúcnosti povoľovať prevádzky hazardných hier v určitých miestach, napríklad pri školách.

Asociácie sa bránia


Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier však tvrdí, že herne na svoju bezpečnosť vynakladajú nemalé investície a prijímajú tiež napríklad množstvo opatrení na obmedzenie patologického hráčstva. "Prevádzkovateľov herní mrzí, že sa samosprávy neobrátili na naše asociácie s konkrétnymi problémami, ktoré by sme promptne riešili tak, ako ich riešime v iných mestách a obciach. V tejto politickej hre sme sa tak štýlom o nás bez nás ocitli ako novodobý triedny nepriateľ," uvádza hovorca herného priemyslu Juraj Danielis.

Iniciátori petície podľa asociácií sledujú skôr politické ciele ako záujmy občanov mesta, pretože nikto z nich zatiaľ nepomenoval konkrétne problémy konkrétnych prevádzok. Asociácie tvrdia, že nemajú žiadne informácie, podľa ktorých by v herných prevádzkach dochádzalo k početnejším incidentom.

Plošným zákazom herného priemyslu by Bratislava podľa asociácií stratila tiež príjem z odvodov a správnych poplatkov vo výške viac ako 4,5 milióna eur ročne, a to len z hracích automatov a herní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok