Americká armáda omylom posielala vzorky živého antraxu do laboratórií

TA3 TASR
28.5.2015 06:09

Americká armáda omylom poslala živé baktérie antraxu do súkromných laboratórií v deviatich amerických štátoch a na vojenskú základňu v Južnej Kórei. Zásielky boli doručované takmer rok, od marca 2014 do apríla 2015.

Preventívne opatrenia

Pentagón, ministerstvo obrany, oznámilo, že nie sú známe podozrivé prípady infekcie a ani verejnosť nie je vystavená riziku. U štyroch amerických civilistoch však začali s preventívnymi opatreniami proti nákaze, čo zvyčajne znamená očkovanie proti antraxu, nasadenie antibiotík alebo oboje.

Štvorici ľudí hrozí "minimálne" riziko, uviedol Jason McDonald, hovorca amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, ktoré začalo prípad vyšetrovať. Štvorica civilistov "robila procedúry, pri ktorých sa materiál s baktériami dostal do vzduchu", dodal hovorca.

Päť úmrtí v roku 2001

Keď sú baktérie alebo spóry antraxu (slezinovej sneti) v ovzduší, môžu spôsobiť smrteľnú chorobu nazývanú pľúcny (inhalačný) antrax. To sa stalo v roku 2001, keď antrax poslali americkou poštou vládnym úradom a médiám, čo si vyžiadalo päť ľudských životov.

Antrax bol pôvodne zasielaný z vojenského laboratória v Utahu a mal byť v neaktívnom stave. Doručovali ho do spomínaného vojenského zariadenia v Marylande a odtiaľ na ďalšie adresy. Cieľom snáh bolo vyvinúť poľné čiže terénne testy na zisťovanie biologických hrozieb, vysvetlil Pentagón.

Ošetrení juhokórejskí vojaci

Dvadsaťdva vojakov na americkej leteckej základni v Južnej Kórei podstúpilo lekárske ošetrenie po tom, ako prišli do kontaktu s pravdepodobne aktívnymi baktériami zo vzoriek antraxu. Antrax zničili v stredu po tom, ako sa ukázalo, že vzorky, o ktorých sa predpokladalo, že sú neaktívne a mali slúžiť na školiace účely, mohli obsahovať živé baktérie, uvádza sa vo vyhlásení, ktoré v tejto súvislosti zverejnila jednotka vzdušných síl USA v juhokórejskom meste Osan, približne 35 kilometrov južne od Soulu.

Žiadny z vojakov podľa vyhlásenia nevykazoval známky toho, že by bol vystavený baktériám antraxu, napriek tomu všetci podstúpili "príslušné preventívne zdravotné opatrenia, ktoré zahŕňali testy, nasadenie antibiotík a v niektorých prípadoch očkovanie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok