V Prahe zrejme objavili zdroj kontaminácie pitnej vody

TASR
27.5.2015 23:34

Občania pražských štvrtí Dejvice a Bubeneč nemôžu počítať s pitnou vodou z kohútikov ešte najmenej dva dni. Informáciu starostu Prahy 6 Ondřeja Kolářa sprostredkovali české elektronické médiá, podľa ktorých radnica v tejto súvislosti zvažuje trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

V Prahe zrejme objavili zdroj kontaminácie pitnej vody
ČTK

Slepé rameno

So zásobovaním občanov pitnou vodou by mali pomôcť hasiči, ktorých účasťou sa zaoberal aj krízový štáb za účasti pražskej primátorky Adriany Krnáčovej. Pražské vodovody a kanalizácie našli slepé rameno vodovodnej siete, z ktorého zrejme kontaminácia pochádza. Ide vraj o odbočku z roku 1925, ktorá sa prerábala v 60. rokoch 20. storočia a nebola zakreslená do mapy, informovalo vedenie tejto inštitúcie.

Prvé náznaky kontaminácie sa objavili v piatok, bez pitnej vody sa ocitlo okolo 32.000 obyvateľov pražských štvrtí Dejvice a Bubeneč.

Skúmajú vzorky vody

Vo vzorkách odobratých infikovaným občanom sa našli údajne nielen koliformné baktérie, indikujúce fekálne znečistenie, ale aj norovírusy, spôsobujúce hnačkové ochorenia. Pokračuje i denné skúmanie vzoriek pitnej vody, ktoré neskončí skôr, ako budú všetky výsledky z inkriminovaných lokalít negatívne.

Zástupca starostu Prahy 6 pre školstvo Jan Lacina v nedeľu oznámil, že školám a škôlkam odporúčajú poskytovať deťom studenú stravu, prípadne variť z vody dodanej v cisternách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok