Na dodatočné povolenie čiernych stavieb budú tri roky

SITA TA3
27.5.2015 18:31

Vlastníci súčasných nepovolených, tzv. čiernych stavieb budú mať tri roky na to, aby požiadali o ich dodatočné povolenie. Znamená to, že od účinnosti nového stavebného zákona, navrhovanej na 1. júla 2016, budú musieť požiadať o povolenie stavby do 30. júna 2019.

Stavba musí spĺňať všetky podmienky

V opačnom prípade budú stavby bez povolenia zbúrané. Stavebné úrady budú z vlastného podnetu rozhodovať o dodatočnom povolení stavieb počas ďalších piatich rokov, teda do 30. júna 2024.

"Stavba bude môcť mať vydané dodatočné povolenie len v prípade, keď bude podľa nového zákona spĺňať všetky podmienky. V prípade, že takéto rozhodnutie vydané nebude, stavba bude musieť byť zbúraná," informoval v stredu štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko. Návrh nového stavebného zákona, ktorý nahradí takmer štyridsaťročný zákon a jeho vyše tridsať noviel, v stredu schválila vláda.

Počas prípravy stavebného zákona pred dvoma rokmi Palko tvrdil, že všetky čierne stavby zmiznú z povrchu zemského. Na tomto výroku stále trvá. "Pokiaľ ide o prechodné lehoty, platí to, čo som povedal. Keď nadobudne účinnosť nový zákon a niekto postaví nehnuteľnosť, na ktorú nie je povolenie, platí režim, že stavba musí byť zbúraná," vysvetlil. Na Slovensku sú podľa odhadov stovky nehnuteľností bez stavebného povolenia.

"Podľa platného zákona existuje inštitút dodatočného povolenia, ktorý rušíme v novom zákone," uviedol Palko. Nepovolené stavby však podľa neho ešte budú vysporiadané na základe tohto inštitútu. O predĺženie lehoty na povolenie čiernych stavieb požiadalo ministerstvo spravodlivosti.

Poriadok v území, profesionalita a efektívnejšie rozhodovanie

Aj pre nepovolené stavby v rómskych osadách bude potrebné v trojročnej lehote požiadať o dodatočné povolenie. "Avšak v tomto prípade sa trojročná lehota bude rátať od schválenia územného plánu obecným alebo mestským zastupiteľstvom. Mnohé tieto osady sú na území v obciach, ktoré nie je súčasťou územného plánu. Osady musíme dostať do územného plánu, aby bolo možné vydať stavebné povolenie," priblížil Palko.

Ak čiernu stavbu nezbúra vlastník, na rad príde exekúcia a z vyplatenej kaucie sa budú hradiť tieto náklady. "Výkon rozhodnutia bude zabezpečovať Slovenská stavebná inšpekcia, preto vlastne posilníme jej kompetencie o túto činnosť," poznamenal štátny tajomník. K súčasným piatim stavebným inšpektorátom pribudnú tri v Trnave, Trenčíne a Prešove, takže budú vo všetkých ôsmich krajských mestách.

Hlavnými prínosmi nového stavebného zákona majú byť poriadok v území, profesionalita a efektívnejšie rozhodovanie. Výkon stavebných úradov bude zabezpečený vo vybraných 302 sídlach, pričom v súčasnosti je stavebnými úradmi všetkých 2 927 obcí a miest. Všetky obce budú musieť mať v budúcnosti vlastné územné plány.

Obce nad tisíc obyvateľov do konca roka 2023, obce s päťsto až tisíc obyvateľmi do roku 2030 a do päťsto obyvateľov do roku 2037. Ministerstvo v tomto roku poskytne dotáciu na vypracovanie územnej projektovej dokumentácie 98 obciam vo výške 700 tis. eur.

Jeden druh územného konania

Zvýšia sa tiež požiadavky na odbornosť pracovníkov stavebných úradov. Niektoré procesy v konaní sa zlúčia, pri jednoduchých stavbách, napríklad rodinných domov s plochou do 300 štvorcových metrov, sa súčasné dve konania spoja do jedného - stavebného konania, čo by malo ľuďom ušetriť tri mesiace času.

"Dnes máme štyri druhy územného konania, bude už len jeden druh. Aj v prípade stavebného konania pôjde o efektívnejšie rozhodovanie. Obec, ktorá prijme zastavovací plán, umožní občanom a podnikateľom ísť iba do jedného stavebného konania a územné konanie v takomto prípade odpadne," povedal Palko.

Príprava návrhu nového stavebného zákona trvala tri roky a podieľala sa na nej 55-členná pracovná skupina. "Viac ako rok je čas na to, aby sa všetci mohli s týmto zákonom oboznámiť a prispôsobiť sa tak novým podmienkam," povedal Palko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok