Slovensko kúpi radary bez Česka, už nemôže čakať

ČTK TA3
27.5.2015 14:48

Armádne radary majú nahradiť zariadenia sovietskej armády. Slovensko ich bude nakupovať bez Česka. Ide pritom o súčasť rozsiahlej modernizácie armády.

Nemáme čas čakať

Slovensko bude postupovať samostatne pri kúpe armádnych radarov, ktoré nahradia dosluhujúce zariadenia sovietskej výroby. Uviedol to minister obrany Martin Glváč. Po krachu spoločného projektu krajín V4 na zaobstaranie  rádiolokátorov chcelo Slovensko spolupracovať pri nákupe s Českom, ani tento zámer sa ale nepodaril.

"Bude vyhlásený medzinárodný tender. Skúšali sme sa dohodnúť s ČR, ale Česká republika pôjde iným spôsobom. My už ďalej čakať nemôžeme, budeme musieť ísť samostatne," uviedol Glváč k nákupu vojenských radarov.

Výsledky tendra na jeseň

Slovensko plánuje kúpiť tri vojenské radary, súčasťou kontraktu by mala byť aj opcia na ďalší rádiolokátor. "Tromi radarmi dokážeme pokryť celé územie a zabezpečiť plnenie úloh,“ povedal Glváč. Dodal, že očakáva výrazne nižšiu cenu za jeden radar ako pôvodne avizovaných 20 miliónov eur. Výsledky tendra očakáva Glváč na jeseň.  Výrobcovia radarov už koncom apríla predstavili slovenskému ministerstvo obrany svoje zariadenia.

Slovensko pre sankcie EÚ voči Rusku nedokáže modernizovať armádne radary, pretože sankcie sa týkajú aj ruského výrobcu týchto zariadení. "Fungovanie našich radarov máme zabezpečené ešte na rok  2016," uviedol Glváč.

Súčasná vláda začala s najväčšou modernizáciou  armády v jej novodobej histórii. Štát sa už rozhodol kúpiť viacúčelové vrtuľníky Black Hawk, ako aj vojenské dopravné lietadlá  C-27J Spartan. Slovensko tiež rokuje so Švédskom o prenájme stíhačiek, ktoré by nahradili dosluhujúce ruské stroje MiG-29.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok