Pohľadávky veriteľov Váhostavu by mali odkúpiť do konca roka

TA3
27.5.2015 10:39

K odkúpeniu pohľadávok malých nezabezpečených veriteľov Váhostavu štátom by malo dôjsť do konca tohto roka. Avizuje to ministerstvo financií.

Pohľadávky veriteľov Váhostavu by mali odkúpiť do konca roka
TASR

Informácie dostanú cez médiá

Nezabezpečeným veriteľom stavebnej firmy, ktorá je v reštrukturalizácii, štát sľúbil okamžité odkúpenie pohľadávok vo výške 50 % ich hodnoty. Umožňuje to nedávno prijatá legislatíva. Peniaze na tento odkup pôjdu z osobitného bankového odvodu, na starosti to bude mať štátna Slovenská záručná a rozvojová banka.

Celý proces odkupovania zistených pohľadávok nezabezpečených veriteľov je momentálne v štádiu príprav, potvrdil TASR rezort financií. Konkrétne informácie však poskytne až po schválení vykonávacieho nariadenia vládou.

"Veritelia budú o odkupovaní pohľadávok informovaní prostredníctvom celoštátnych médií. Predbežne sa uvažuje, že proces odkúpenia pohľadávok bude realizovaný do konca roka 2015," avizuje rezort financií.

43,9 milióna za 5 rokov

Váhostav-SK vyplatí na základe schváleného reštrukturalizačného plánu nezabezpečeným veriteľom počas piatich rokov 18,75 % z ich pôvodnej pohľadávky, teda 19,62 milióna eur. Celkovo spoločnosť splatí počas piatich rokov 43,9 milióna eur alebo 32,3 % zo svojich záväzkov.

Po piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť pôvodnej pohľadávky do 50 %. Zvyšná polovica bude predstavovať majetkové právo veriteľov na akciách alebo vlastných zdrojoch Váhostavu-SK. V prípade odkúpených pohľadávok si tieto práva bude uplatňovať štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok