Najmocnejšou ženou planéty sa stala piatykrát po sebe Merkelová

TASR
27.5.2015 10:26

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa už deviaty raz stala najmocnejšou ženou sveta. Za posledných päť rokov ju neodkázala predbehnúť žiadna iná žena. V prvej stovke sú tiež filantropky, speváčky aj britská kráľovná.

Najmocnejšou ženou planéty sa stala piatykrát po sebe Merkelová
SITA/AP

Piatykrát po sebe

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa podľa časopisu Forbes už celkovo po deviaty raz stala najmocnejšou ženou planéty. Newyorský ekonomický mesačník zvolil predsedníčku Kresťanskodemokratickej únie Nemecka na prvé miesto rebríčka stovky najvplyvnejších žien sveta už piatykrát po sebe.

Rebríček zostavuje magazín Forbes od roku 2004 každoročne podľa kritérií rozsahu vplyvu, množstva zarábaných peňazí čí mediálneho dosahu hodnotených žien. Zoznam tento rok obsahuje 19 nových mien. Druhou najmocnejšou ženou planéty je v roku 2015 podľa Forbesu riaditeľka Americkej centrálnej banky  Janet Yellenová.  Tretiu pozíciu obsadila Melinda Gatesová, podnikateľka, filantropka a spoluriaditeľka nadácie Bill & Melinda Gates Foundation.

Obamová klesla

Brazílska prezidentka Dilma Rouseffová si oproti vlaňajšku pohoršila o dve miesta a zaujala štvrtú priečku. Výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová sa naopak posunula na post tretej najvplyvnejšej ženy na Zemi. Prvú dámu Spojených štátov Michelle Obamovú, ktorá v rámci hodnotenia Forbesu klesla zo štvrtého na ôsme miesto, porazila so šiestym miestom Hillary Clintonová, bývalá ministerka zahraničných vecí USA a nádejná prezidentská kandidátka Demokratickej strany.

V prvej desiatke sa umiestnili tri výkonné riaditeľky - číslo sedem je podľa Forbesu výkonná riaditeľka General Motors Mary Barrová, prevádzková riaditeľka Facebooku Sheryl Sandbergová je deviatka a desať najmocnejších žien sveta uzatvára generálna riaditeľka IBM Virginia Romettyová. Britská kráľovná Alžbeta II., ktorá patrí medzi sedem dám objavujúcich sa v hodnotení pravidelne od jeho založenia v roku 2004, sa posunula o päť miest, na 35. priečku.

Swiftová medzi nováčikmi

Na zozname najvplyvnejších žien sveta sa tento rok medzi nováčikmi na 64. mieste objavila speváčka, skladateľka a producentka Taylor Swiftová, ktorá je zároveň najmladšou osobnosťou v rámci hodnotenia. V oblasti šoubiznisu je podľa Forbesu najvplyvnejšou ženou s 21. miestom speváčka a producentka Beyoncé Knowlesová-Carterová.

Nemecká kancelárka Merkelová sa v hodnotení rebríčka Forbes objavila za uplynulých 12 rokov desaťkrát. Tento rok na ňom figuruje deväť prezidentiek a 28 výkonných riaditeliek, pričom 18 z nich založilo a riadi vlastnú spoločnosť či nadáciu. V stočlennom zozname je tiež 13 miliardárok.

Vyše polovica Američanky

Vyše polovica, celkovo 59, z prvej stovky najmocnejších žien ocenených Forbesom sú Američanky. Z ázijsko-tichomorského regiónu zaradil Forbes na rebríček 18 žien.

Latinská Amerika a Blízky východ sú na zozname svetovo najmocnejších dám zastúpené štyrmi ženskými osobnosťami. Z Európy sa do prestížneho hodnotenia dostalo 12 a z Afriky tri dámy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok