V súvislosti s korupčným škandálom suspendovala FIFA 11 funkcionárov

TA3 TASR SITA
27.5.2015 10:48

Medzinárodná futbalová federácia suspendovala 11 funkcionárov, vrátane dvoch viceprezidentov v súvislosti s korupčným škandálom, ktorý vypukol dva dni pred 65. kongresom v Zürichu. Informáciu priniesla agentúra AP.

Ťažké časy pre futbal

FIFA suspendovala viceprezidentov Jeffreyho Webb z Kajmanských ostrovov a Uruguajčana Eugenia Figuereda, ktorí sú vo väzbe. "Je jasné, že obvinenia úzko súvisia s futbalom," povedal sudca Hans-Joachim Eckert, z etickej komisie FIFA.

Ďalšími suspendovanými funkcionármi sú bývalí členovia exekutívy FIFA Jack Warner, Nicolas Leoz a Chuck Blazer, šéf kostarického futbalu Eduardo Li, prezident Venezuelskej futbalovej asociácie Rafael Esquivel, bývalý prvý muž brazílskeho futbalu Jose Maria Marin, Costas Takkas, Julio Rocha a Warnerov syn Daryll.

Na udalosti reagoval prostredníctvom oficiálneho vyjadrenia aj prezident FIFA Joseph Blatter. "Sú to ťažké časy pre futbal, fanúšikov a FIFA ako organizáciu. Chápeme nespokojnosť, ktorú mnohí vyjadrujú. Aby bolo jasné, vítame aktivity vyšetrovateľov v USA, hoci je to nešťastné. Aby som úplne jasne vysvetlil, takéto korupčné správanie nemá miesto vo futbale a každého, kto sa ho dopustí, vylúčime z hry," uvádza sa v komuniké na oficiálnom webe FIFA.

Policajný zásah sa odohral tesne pred voľbami prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie. "Futbalových funkcionárov zatkla v Zürichu polícia miestneho kantónu. Zatykače boli vydané na žiadosť amerických orgánov. Kancelária prokurátora pre východný obvod New Yorku vyšetruje tieto osoby pre podozrenie z prijatia úplatkov. Predstavitelia športových mediálnych spoločností a promotérskych firiem sú podozriví z toho, že platili futbalovým funkcionárom, delegátom FIFA a ďalším osobám z organizácií


UEFA žiada odklad volieb

Exekutíva Európskej futbalovej únie vzhľadom na udalosti požiadala o odklad na piatok naplánovaných volieb prezidenta FIFA. Kontinentálna organizácia zároveň zváži bojkot kongresu FIFA, ktorý sa v rovnaký deň začne v spomenutom švajčiarskom meste.

"Toto vyšetrovanie ničí obraz celého odvetvia," vyhlásil generálny sekretár UEFA Gianni Infantino a dodal, že riadiaci orgán európskeho futbalu chce zmenu vo vedení toho svetového. Kongres by sa podľa neho mal konať neskôr a nové voľby by sa mali uskutočniť do šiestich mesiacov.

Switzerland_Soccer_FIFA_Raids-cbdd0dc295d64ea2afaa8014a1ba4251.jpg

Korupcia bola prítomná aj pri výbere dejiska MS 2010

Americkí vyšetrovatelia pri skúmaní rozsiahlej korupčnej aféry odhalili až tucet rôznych podvodných schém. Jedna z nich sa týkala dokonca aj výberu Juhoafrickej republiky za dejisko majstrovstiev sveta v roku 2010. Brooklynský federálny prokurátor Kelly T. Currie ďalej ozrejmil, že v deviatich z dvanástich schém figurujú športové marketingové spoločnosti.

Tie podplatili funkcionárov riadiaceho orgánu svetového futbalu, vďaka čomu sa dostali k finančným korytám spojeným s podujatiami podliehajúcimi FIFA. Podľa Currieho mohli týmto spôsobom firmy napríklad počas majstrovstiev sveta prísť aj k desiatkam miliónov amerických dolárov. "Americkí predstavitelia chcú do sveta vyslať správu, že nebudú tolerovať takéto správanie," vyhlásil Currie.

Federálna švajčiarska prokuratúra začala trestné stíhanie v súvislosti s udelením práv organizátorov majstrovstiev sveta 2018 Rusku a 2022 Kataru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok