V Británii budú dražiť pramene vlasov Mozarta aj Beethovena

SITA
26.5.2015 18:43

V londýnskom aukčnom dome Sotheby's budú dražiť pramene vlasov rakúskeho hudobníka Wolfganga Amadea Mozarta a nemeckého skladateľa Ludwiga van Beethovena.

V Británii budú dražiť pramene vlasov Mozarta aj Beethovena
SITA/AP Twitter

V dražbe je aj pozvánka na pohreb

Prameň Mozartových vlasov je súčasťou zlatého medailónu, vo vnútri ktorého sa nachádza aj lístok potvrdzujúci pravosť predmetu. Jeho odhadovaná cena sa pohybuje v rozpätí od 10-tisíc do 12-tisíc britských libier (v prepočte zhruba 14-tisíc až 16 900 eur).

Prameň vlasov Mozarta dražili v Londýne aj v roku 2002, pričom nový majiteľ zaň vtedy zaplatil 38-tisíc libier. Na predaj sú tentoraz aj vlasy Beethovena. Do dražby pôjdu spolu s pozvánku na jeho pohreb. Hodnotu predmetov odhadli experti na 2 000 až 3 000 libier (asi 2 800 až 4 200 eur).

5.jpg

Napísal viac ako 600 skladieb

Wolfgang Amadeus Mozart je považovaný za jedného z najvýznamnejších svetových hudobníkov. Napísal viac ako 600 skladieb - opery Únos zo Serailu, Figarova svadba, Divadelný riaditeľ, Don Giovanni, Cosi fan tutte a Čarovná flauta, asi 50 symfónií, inštrumentálne koncerty, najmä klavírne i husľové, serenády, napríklad Malá nočná hudba, sláčikové kvartetá, kvintetá, husľové sonáty, Rekviem a omše. Zomrel v roku 1791 ako 35-ročný.

Ovplyvnil hudbu 19. storočia

Ludwig van Beethoven dovŕšil viedenský klasicizmus a ovplyvnil hudbu 19. storočia. Napísal deväť symfónií, z ktorých zrejme najznámejšími sú 3. symfónia Es dur (Eroica), 5. symfónia C mol (Osudová), 6. symfónia F dur (Pastorálna) a 9. symfónia D mol s Ódou na radosť. Napísal jedinú operu Fidelio. Napriek tomu, že v roku 1819 prišiel o sluch, napísal ešte svoje vrcholné diela Missa solemnis a tiež 9. symfóniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok