Cameron Junckerovi: Únia nezodpovedá predstavám britských voličov

TA3 SITA
26.5.2015 09:15

Boj britského premiéra Davida Camerona o reformu Európskej únie mal ďalšie dejstvo. Šéf britského vládneho kabinetu pozval na neskorú večeru predsedu Európskej komisie.

Hlasovať umožnia iba trom krajinám EÚ

V plánovanom britskom referende o ďalšom zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ budú môcť hlasovať iba občania z krajín patriacich do britského združenia Commonwealth žijúci v Británii a taktiež rezidenti z Írska, bývalého člena britskej ríše. Informovala o tom vláda v Londýne. Vyjadriť sa taktiež budú môcť aj Cyperčania a Malťania ako jediní spomedzi členských krajín EÚ, keďže formálne do Commonwealthu patria.

Podľa kabinetu premiéra Davida Camerona, ktorý sľúbil dať Britom na výber o budúcnosti krajiny v únii, tak občania iných krajín bloku s pobytom na ostrovoch nebudú môcť vyjadriť svoju vôľu, pričom v samosprávnych voľbách môžu.

Voliť však budú môcť aj občania Gibraltáru a Briti žijúci v zahraničí. Po novom však iba tí, ktorí mimo vlasti žijú menej ako 15 rokov. Celkovo by podľa vlády v Londýne malo právom vyjadriť sa k budúcnosti Britov v EÚ disponovať približne 45 miliónov ľudí.

Cameron chce získať podporu

Cameron minulý rok Britom v prípade volebného víťazstva sľúbil vypísanie referenda o ďalšej budúcnosti v EÚ, ktorá je na ostrovoch dlhodobým terčom kritiky. Zotrvanie v únii premiér podmienil reformami bloku a posilnením postavenia vlády v Londýne na úkor Bruselu.

Legislatíva o podmienkach konania referenda bude známa vo štvrtok. Následne by Cameron mal zavítať do viacerých vplyvných krajín EÚ, kde chce získať podporu pre svoje plány reformovať úniu. So zvyšnými lídrami chce o veci hovoriť na júnovom bruselskom summite EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok