Do jazzového neba odišiel vo veku 78 rokov Marcus Belgrave

TASR Twitter
25.5.2015 17:56

Hráč na trúbku Marcus Belgrave, označovaný za patriarchu detroitskej jazzovej scény, zomrel na následky zlyhania srdca vo veku 78 rokov. Informovala o tom agentúra AP a noviny Detroit Free Press.

Do jazzového neba odišiel vo veku 78 rokov Marcus Belgrave
SITA/AP

Zomrel v opatrovateľskom zariadení

Renomovaného hudobníka, ktorý počas svojej bohatej kariéry spolupracoval s takými osobnosťami ako Ray Charles, Aretha Franklinová, Dizzy Gillespie, Joe Cocker, ale aj množstvom interpretov detroitskej nahrávacej spoločnosti Tamla Motown, zastihla smrť v opatrovateľskom zariadení v meste Ann Arbor v štáte Michigan.

Fakt, že sa rodák z Chesteru v americkom štáte Pensylvánia, ktorého profesionálna kariéra sa rozbiehala už od veku 12 rokov, nedokázal odpútať od Detroitu, zrejme zapríčinila, že neurobil ešte významnejšiu kariéru. Viacerí zo slávnych jazzových hudobníkov, napríklad i Charles Mingus, sa verejne posťažovali, že ho márne nahovárali na prestup do svojho telesa pôsobiaceho v New Yorku, prípadne iných mestách.

Pôsobil aj ako pedagóg

Belgrave bol zakladajúcim členom Lincoln Center Jazz Orchestra. Pôsobil aj ako pedagóg, napríklad na Michiganskej štátnej univerzite, Kalifornskej univerzite i Stanfordskej univerzite, ale prirodzene aj v Detroite, navyše organizoval workshopy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok