Súd odobril ozdravenie Váhostavu, podľa opozície dokonal podvod

TA3 TASR
25.5.2015 10:24

Súd údajne schválil reštrukturalizáciu Váhostavu. Tvrdí to Denník N, podľa ktorého sudkyňa Katarína Bartalská odklepla ozdravný plán firmy. Oficiálny bude tento verdikt po zverejnení v Obchodnom vestníku. Opozícia sa búri.

Termín uplynul v piatok

Reštrukturalizačný plán stavebnej firmy Váhostav sudkyňa Katarína Bartalská napokon schválila. S odvolaním sa na dva zdroje blízke justícii o tom na svojej internetovej stránke informuje Denník N. Oficiálny bude tento verdikt po zverejnení v Obchodnom vestníku.

Termín na posúdenie plánu, ktorý už predtým schválili veritelia Váhostavu, uplynul v piatok. Sudkyňa v zákonnej lehote 15 dní mala rozhodnúť, či schváli plán vyškrtať 85 % dlhov voči malým veriteľom, alebo firmu pošle do konkurzu. Ten by znamenal rozpredaj spoločnosti.      

Túto možnosť by mala Bartalská vtedy, keby si myslela, že reštrukturalizácia bola v rozpore so zákonmi. Sudkyňa však na to zrejme dôvody nevidela, dodáva Denník N.

Lipšic: Nebola naplnená kľúčová požiadavka

Súd dokonal podvod v kauze Váhostav, a to tým, že schválil reštrukturalizačný plán spoločnosti. Presvedčená je o tom opozícia. "Potvrdenou reštrukturalizáciou bolo spáchaných niekoľko trestných činov aj za asistencie súdu," vyhlásil líder hnutia NOVA Daniel Lipšic.

Podľa jeho slov má Váhostav vyššie aktíva ako pasíva, čím nebola naplnená kľúčová požiadavka, aby v reštrukturalizácii bola hodnota uspokojenia pre veriteľov čo najvyššia. "Je zrejmé, že potvrdený plán nespĺňa toto kritérium. Súd to odobril, čo je happy end pre Fica," tvrdí Lipšic.


Podobný názor má aj líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. "Veľmi ma mrzí, že Robert Fico aj prostredníctvom nastrčenej správkyne v reštrukturalizácii, aj prostredníctvom nastrčenej sudkyne dokonal zločin, ktorý môžeme nazvať kauza Váhostav," vyhlásil. Jediné riešenie do budúcnosti vidí Lipšic v začatí trestného stíhania voči manažmentu a vlastníkom Váhostavu.

Matovič: Poskladáme sa všetci

Opoziční poslanci sú zároveň presvedčení, že štát nezíska späť ani pohľadávky, ktoré plánuje odkúpiť od malých živnostníkov a následne ich vymáhať od spoločnosť. "Váhostav je v tejto situácii len kvôli tomu, že jeho manažment tuneloval spoločnosť. Tí istí manažéri ale budú ďalej vo Váhostave fungovať. Keby aj vykazoval zisk, vytunelujú ho na Cyprus," tvrdí Lipšic.

Na odškodnenie veriteľov stavebnej firmy sa pritom podľa Matoviča poskladajú všetci občania. Štát totiž bude môcť cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku ponúknuť malým veriteľom okamžité odkúpenie pohľadávok vo výške 50 % ich hodnoty. Na tento odkup sa majú použiť peniaze z osobitného bankového odvodu.

"Veriť Robertovi Ficovi, že to zaplatia zlé banky je hlúposť. To, čo sa použije na splatenie dlhov, pochádza z našej spoločnej špajze, do ktorej si odkladáme všetci tí, ktorí máme účet v banke. Až 3,5 milióna ľudí cez vyššie poplatky v bankách bude platiť bankový odvod, ktorý sa bude vyberať dlhšie ako sa mal," dodal Matovič.

Opozičný poslanec za stranu SaS Ľubomír Galko zase povedal, že majiteľ Váhostavu Juraj Široký má dostatok majetku, aby sanoval dlžoby, ktoré narobil. "Takéto podvodnícke firmy tu budú naďalej bačovať," varoval.

Podpredseda KDH Miloš Moravčík v reakcii uviedol, že na dlhy Váhostavu sa každý občan poskladá 10 eurami. "Je to 16. a najväčšie opatrenie druhého sociálneho balíčka Roberta Fica. Oligarchom šlo ale oveľa viac. My sme narátali, že to bolo cez 1,4 miliardy eur, ľuďom má ísť v rámci balíčka 200 miliónov eur," dodal Moravčík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok