Podľa Iránu OPEC ťažobné kvóty na júnovom zasadnutí zrejme nezmení

TASR
24.5.2015 11:17

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu ťažobné kvóty na svojom júnovom zasadnutí pravdepodobne nezmení. Povedal to iránsky minister ropného priemyslu Bidžan Zanganeh. S odvolaním sa na iránske médiá o tom informovala agentúra Reuters.

Podľa Iránu OPEC ťažobné kvóty na júnovom zasadnutí zrejme nezmení
ČTK

Podiel na ropnom trhu

"Zníženie produkčných kvót zo strany OPEC si vyžaduje súhlas všetkých členských krajín. Za súčasných podmienok je však nepravdepodobné, že by OPEC ťažobné kvóty upravil," povedal iránsky minister ropného priemyslu Bidžan Zanganeh.

Ešte minulý mesiac uviedol, že organizácia by mala produkčné kvóty zredukovať minimálne o 5 %, teda zhruba o 1,5 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov).

Schôdzka OPEC je naplánovaná na 5. júna. Na svojom ostatnom zasadnutí v novembri minulého roka sa organizácia na čele so Saudskou Arábiou napriek poklesu cien komodity rozhodla, že ťažobné kvóty nezníži. Dôvodom bolo udržanie si podielu na ropnom trhu, ktorý by v prípade zníženia produkcie a podpory cien uvoľnila konkurencii zo Spojených štátov.

Obmedzené množstvo exportu

Na zníženie kvót v tom čase vyzývali najmä chudobnejší členovia OPEC ako Venezuela a Irán, keďže pokles cien im ešte viac zhoršil finančnú situáciu. Teherán má navyše v dôsledku sankcií západných krajín pre jeho jadrový program len obmedzené možnosti exportu.

Aj keď na júnovom zasadnutí vo Viedni niektorí členovia organizácie opätovne vyzvú na obmedzenie ťažobných kvót, aj predstavitelia týchto krajín už predbežne počítajú s tým, že sa tak podľa všetkého nestane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok