Externisti zaplatia najmenej za právo, najviac za veterinárstvo

SITA
24.5.2015 09:36

Externých študentov vysokých škôl vyjde aj v akademickom roku 2016/2017 najlacnejšie štúdium práva. Ročné školné na bakalárskom stupni štúdia ich bude stáť maximálne 650 eur. Za rok štúdia na magisterskom stupni zaplatia najviac 970 eur.

Externisti zaplatia najmenej za právo, najviac za veterinárstvo
SITA

Poplatky môžu presiahnuť sumu 3000 eur

Vyplýva to z opatrenia ministerstva školstva, ktorým sa ustanovuje maximálne ročné školné na akademický rok 2016/2017 pre študijné programy v externej forme štúdia na verejných a štátnych vysokých školách. Rezort predložil materiál do medzirezortného pripomienkového konania.

V súčasnosti pritom stojí externé štúdium práva na bakalárskom stupni maximálne 630 eur, za rok štúdia na magisterskom stupni platia najviac 950 eur. V skupine študijných odborov zameraných na spoločenské a behaviorálne vedy majú podľa nového opatrenia zaplatiť externí študenti v bakalárskom stupni maximálne 890 eur, v magisterskom stupni najviac 1 340 eur.

Vo viacerých skupinách odborov, ako napríklad v odboroch zameraných na vedy o neživej prírode, na vedy o živej prírode, na ekologické a environmentálne vedy, na architektúru a staviteľstvo, na informatické vedy či obranu a vojenstvo sú maximálne poplatky podľa opatrenia v pripomienkovom konaní stanovené na 1 160 eur v bakalárskom stupni, respektíve 1 740 eur v magisterskom stupni.

Najviac si študenti zaplatí za externú formu veterinárskych vied, kde maximálna suma v bakalárskom stupni je stanovená na 2 050 eur a v magisterskom stupni na 3 080 eur.

Suma závisí od ekonomickej náročnosti

Ministerstvo školstva upravuje sumy, ktoré môžu vysoké školy žiadať od diaľkových študentov, v opatrení. Rezort ho vydáva každý rok. Suma maximálneho ročného školného závisí od ekonomickej náročnosti, ktorá sa v súčasnosti zohľadňuje v závislosti od študijného odboru a stupňa získavaného vysokoškolského vzdelania. Preto existujú rôzne sumy maximálneho ročného školného v jednotlivých študijných odboroch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok