Eurovíziu vyhral švédsky moderátor, prišla aj bradatá Conchita

TASR
24.5.2015 08:43

Švédsky spevák a televízny moderátor Mans Zelmerlöw zvíťazil vo finále jubilejného 60. ročníka hudobnej súťaže Eurovízia, ktoré sa konalo vo Viedni.

Eurovíziu vyhral švédsky moderátor, prišla aj bradatá Conchita
SITA/AP

Švédsky interpret pritom súťaž vyhral už po šiesty raz

Dvadsaťosemročný Zelmerlöw uspel s baladou "Heroes". Na druhej priečke sa spomedzi 27 finalistov umiestnila ruská speváčka Polina Gagarinová s piesňou "A Million Voices", za ktorou nasledovalo talianske mužské trio Il Volo s piesňou "Grande Amore". Slovensko na súťaži nemalo zastúpenie.

Približne 200 miliónov ľudí sledovalo podujatie na televíznych obrazovkách, zatiaľ čo 10.000 divákov sledovalo spevácke výkony priamo vo viedenskej Stadthalle. Spolumoderátorom večera bol Rakúšan Thomas Neuwirth, ktorý ako bradatá speváčka Conchita Wurst vyhral minulý ročník súťaže.


Budúcoročné vydanie súťaže sa uskutoční v krajine tohtoročného víťaza. Švédsky interpret pritom súťaž vyhral už po šiesty raz, naposledy aj v roku 2012. V roku 1974 súťaž vyhrala aj švédska štvorica ABBA, ktorá svojím triumfom odštartovala celosvetovú kariéru.

Guy Sebastian skončil na piatom mieste

Agentúra Associated Press pripomenula, že na tohtoročnom vydaní súťaže sa prezentoval aj zástupca Austrálie Guy Sebastian, ktorý napokon skončil na piatom mieste. Krajina dostala miestenku v súťaži na základe divokej karty.

Súťaž sa koná nepretržite od roku 1956 a je jedným z najdlhšie vysielaných televíznych programov na svete. Pôvodným zámerom jej vzniku bolo prispieť k upevneniu vzťahov medzi jednotlivými národmi Európy po druhej svetovej vojne. Vysiela sa však aj v Austrálii, Japonsku, USA či Brazílii. Eurovíziu organizuje Európska vysielacia únia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok